Acute zorg ziekenhuis Den Helder onder druk door tekort aan geld

Het ziekenhuis in Den Helder wil uiterlijk 1 oktober duidelijkheid hebben over de financiering van de acute verloskunde en de spoedzorg.

Het ziekenhuis komt al jaren geld tekort om de verloskunde en de spoedeisende zorg 24 uur per dag in de benen te houden. Gesprekken met de Nederlandse Zorgautoriteit en verzekeraars hebben nog geen oplossingen geboden. Volgens de Noordwest Ziekenhuisgroep, waar het Helderse ziekenhuis onder valt, is het niet uitgesloten dat beide takken van zorg stoppen in Den Helder als er geen extra geld komt.

De NZa kent het ziekenhuis €2 miljoen per jaar toe voor de acute verloskunde en de spoedzorg. Volgens onderzoek van het ziekenhuis is er jaarlijks echter €11,3 miljoen nodig. Het verschil zit hem in de ligging van het ziekenhuis. "We hebben weinig achterland, maar vooral water om ons heen", zegt een woordvoerder. "Daardoor zijn beide afdelingen niet kostendekkend." Voor Texel zijn de acute verloskunde en spoedzorg van belang, omdat ze wettelijk binnen 45 minuten verleend moeten kunnen worden.

Het ziekenhuis wil nog niet vooruitlopen op de situatie die na 1 oktober kan ontstaan als er geen extra financiën over de brug komen. De woordvoerder zegt goede hoop te hebben dat de situatie voor die tijd in orde komt.

De SP heeft Kamervragen gesteld over de situatie. Tweede-Kamerlid Nine Kooiman wil weten of minister Schippers (Volksgezondheid) het Helderse ziekenhuis nog steeds erkent als "een essentieel ziekenhuis waar acute verloskundige zorg en spoedeisende eerste hulp 7 maal 24 uur per week aanwezig moeten zijn."