Powerhouse

Manlief zit in de wachtkamer van de controlerend huisarts van de vloot, als de vrouw van de huisarts binnenkomt. "Is er een sterk iemand in het huis?", vraagt ze en houdt lachend een jampot in de lucht. Manlief pakt de "bon Maman" aan en draait in een slag de jampot los. Als hij in de behandelkamer heeft plaatsgenomen, moet hij knijpen in een apparaat. "Goh, tot nu toe ben je de sterkste van de vloot", zegt de huisarts goedkeurend.

Aan kracht ontbreekt het niet in onze generatie. Niet alleen een talent, ook een verdienste door gedane werkzaamheden. Deze week was Olga Commandeur te gast bij Max. De oud-atlete brengt ons dagelijks in beweging met oefeningen op de buis. Ze is een voorstander van bewegen voor jong en oud, want we hebben te maken met een slapper wordende generatie. Er wordt heel veel gezeten, ook tijdens werkzaamheden. Waar we vroeger eerder staande en lopende naar school gingen, is er nu de elektrische fiets en de auto waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Werkzaamheden op basisschoolleeftijd beginnen is uit den boze. Jammer, want nu blijkt dat wat ochtenden staan te bollenpellen goed is voor ons bottengestel. Ook de spieren worden getraind als we lopen en fietsen naar onze activiteiten. Maar ja, gemak dient de mens, tenminste dat denken we. Maar eigenlijk zijn we dus niet gebaat bij deze manier van leven. Ik moet lachen als gast aan tafel Herman Pleij ook een duit in het zakje doet: "Als je wandelt tijdens het lezen, of staat in de bibliotheek, net als vroeger, dan komt de stof, hetgeen je leest, beter binnen in de hersenen."

Ik zie het al voor me, lopend door de tuin, of hier in de bieb, iedereen door elkander met een boek. Het zou op mijn lachspieren werken. We kunnen het ons niet meer voorstellen. Gewoontes hebben plaats gemaakt voor nieuwe trends en scholing op gebied van sport.

Als ik dochterlief op het strand vraag hoe de nieuwe cursus Pilates was, is ze dolenthousiast. "Het is ook wel wat voor u mam, hele goede bewegingen ook voor de buik en de totale romp, "ons powerhouse". "Denk je dat ik niet meer zoveel power in the house heb?" Ach we hebben allemaal onze zwakke kanten, en een boek lopend lezen is er bij mij niet bij, nee integendeel. Hoe heerlijk om in de zon op je buik op een kleed de letters en een stuk koek te verslinden! Guilty Pleasures die ons allemaal ten deel vallen.

"Zou je even op de weegschaal kunnen gaan staan?", vraagt de huisarts manlief . En hij schrikt van het gewicht wat de teller aangeeft. Als hij thuiskomt en mij ziet kneden in de beslagkom voor een lekkere boterkoek schudt hij met zijn hoofd. "Was het niet goed bij de controle?", vraag ik ongerust. "Jawel hoor, maar door wat jij bakt wordt mijn buik te dik!".

"Ach, lieverd wees blij, wij hebben een heel goed powerhouse", stel ik hem gerust en trommel hem op de buik, vanmiddag gaan we weer fietsen….oké?

Jozien