Vincent Lap tussen de Texelse dahlia's. Hij onderzocht de kansen voor Texelse streekproducten.
Vincent Lap tussen de Texelse dahlia's. Hij onderzocht de kansen voor Texelse streekproducten. Foto: Gerard Timmerman

Volop kansen voor Texels streekproduct

Voor zijn studie Agrarisch Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw schreef hij het afstudeerwerkstuk "Texels eigen, een haalbaarheidsstudie naar de lokale afzetmogelijkheden van Texelse agrarische producten". Er lijkt sprake van een wildgroei aan "Texelse producten". Toch wordt maar tien procent van de potentie van het streekproduct mogelijk ingevuld, is één van zijn conclusies. "Er liggen grote kansen, maar er moet wel beleid komen om wildgroei te voorkomen", zegt hij er meteen bij. "Het succes staat of valt met vertrouwen van de consument in het streekproduct."

Dat het aantrekkelijk is om de naam Texel aan een product te koppelen staat buiten kijf. "Gemiddeld hebben kopers een meerprijs van tien tot twintig procent over voor Texelse producten." Voor zijn onderzoek sprak hij onder meer met producenten, consumenten en winkeliers. Zoals die ondernemer. "Hij ziet de meerwaarde en wilde graag Texelse koek verkopen voor een lage prijs. Omdat een betaalbare productie op Texel niet mogelijk bleek te zijn, laat hij ze aan de overkant bakken. Maar hij heeft om de bus een wikkel met daarop in grote letters Texel, wat heel goed aanslaat bij de klanten. Het gaat veel mensen er blijkbaar niet om wat er in zit, maar wat er op staat. Consumenten denken bij Texel toch dat het beter is van kwaliteit, zuiverder, minder gewasbeschermingsmiddel, etc. Supermarkten zouden veel meer streekproducten kunnen verkopen, denk alleen maar aan de hoeveelheid aardappels en uien die hier worden geteeld en naar de overkant verdwijnen. Probleem is dat het winkelsortiment grotendeels in het hoofdkantoor wordt bepaald en hierin weinig ruimte is voor streekproducten.""

Wat niet wegneemt dat er volgens Vincent nog volop mogelijkheden zijn. "Mits het product zich onderscheidt. Onderzoek vooraf of er vraag naar je product bestaat, zoek iets wat je kunt combineren naast je andere activiteit(en), bijvoorbeeld buiten het drukke hoofdseizoen. Begin klein, en doe het er eerst bij. Wel met de doelstelling dat het na een jaar of twee, drie winstgevend moet zijn. En vooral: communiceer het goed, want die schakel willen producenten nog wel eens onderschatten."

Dat de mogelijkheden onbegrensd zijn, becijfert Vincent aan de hand van Texels bier. "Ze willen naar een productie van 350.000 hectoliter, dat is 100 miljoen flesjes. Reken gemakshalve met een omzet van één euro per stuk, dat is het dubbele van de hele jaaromzet van de Texelse landbouw."

Wie Texel als merk gebruikt, dient daar volgens Vincent verantwoord mee om te gaan. "We kennen allemaal de voorbeelden van Texelse drankjes en andere producten die niet op Texel worden gemaakt en waar geen Texelse grondstof in zit. Als je door de mand valt, kan dat negatief afstralen op andere producenten, bijvoorbeeld van Texels lamsvlees, die wél te goeder trouw zijn." Keurmerken, zoals Echt Texels Product en Waddengoud, moeten de consument houvast bieden. Maar dat de criteria verschillen, maakt het er niet duidelijker op.