Bariya Boskma gaat voor het jeugduitswisselingprogramma van de Rotary naar Amerika.
Bariya Boskma gaat voor het jeugduitswisselingprogramma van de Rotary naar Amerika. Foto: Gerard Timmerman

Bariya (16) jaar naar Amerika

Bariya Boskma is pas zestien, maar stapte woensdag op het vliegtuig om Texel een jaar voor Amerika te verruilen. Ze doet mee aan het jeugduitwisselingsprogramma van de Rotary.

Bariya reageerde op een oproep in deze krant. "Ze is nieuwsgierig, heeft belangstelling voor andere culturen en heeft een oprechte interesse in mensen. Het maakt haar een ideale kandidaat voor deze uitwisseling", vertelt Rozemarijn Veldhuis van de Texelse Rotary. Via dit uitwisselingsprogramma worden jongeren uit de hele wereld elders in gastgezinnen geplaatst. Ooit ontstaan vanuit de Rotary om meer begrip te kweken voor andere culturen en zo de wereldvrede te bevorderen. Bariya wil graag naar Amerika. "Een bijzonder land, al die tegenstellingen. Mensen uit de hele wereld zijn er naar toe getrokken. Eigenlijk is alles er anders. De temperatuur, ze werken daar met inches, betalen met dollars en de taal natuurlijk. Het zal in het begin best wennen zijn."

Ze verblijft bij meerdere gastgezinnen. Ze gaat naar de oostkust. "Een dorp vlakbij een plaatsje dat Frankfurt heet. Mijn eerste gastgezin bestaat uit vijf kinderen, van drie tot veertien jaar. Ik heb contact gehad via de mail en een keer gefacetimed. Ze hebben zich voorgesteld en mij het huis laten zien. Ik ga daar naar de highschool, mijn gastmoeder is docent op de school. En ik wil aan sport gaan doen. Ik kan kiezen uit voetbal, hockey, hardlopen en tennis."

Het jaar wordt afgesloten met een trip van dertig dagen. "We gaan langs 24 staten met een bus vol andere jongeren uit het uitwisselingsprogramma." Rozemarijn: "Je zult veel zien en veel contacten opdoen. En je Rotary-jasje zal zwaar worden van alle speldjes."

Bariya weet al welke studie ze na het VWO wil volgen. "Psychologie. Maar daarna ook wel "Peace & Justice" (Vrede & Gerechtigheid) aan de universiteit in Stanford."

Wellicht zal het komend jaar van invloed zijn. Ze zou niet de eerste zijn. Rozemarijn: "Gabriëlle uit New Zeeland die hier vorig jaar was, hielp mee in het Maartenhuis. Ze raakte zó onder de indruk, dat ze nu thuis soortgelijk werk doet. Een jongen uit Argentinië hebben we meegenomen naar het provinciehuis. Die is politicologie gaan studeren en wil Argentinië gaan leiden. Ik denk dat het hem nog gaat lukken ook."