Het vel laat al los van de botten bij de gestrande vinvis.
Het vel laat al los van de botten bij de gestrande vinvis. Foto: Job Schepers

Gestrande vinvis publiekstrekker, skelet naar Ecomare

Tussen paal 17 en 18 is zondagmorgen het kadaver van een 18,5 meter lange gewone vinvis aangespoeld. Dat het dier al enige tijd dood was, was goed te zien aan de staat van ontbinding. Bovendien kon je ook aan de geur merken, dat het dier al een tijdje dood ronddreef.

De vinvis was al snel groot nieuws en het publiek kwam massaal een blik op de zeereus werpen. Op last van hoofdstrandvonder burgemeester Michiel Uitdehaag werd het gebied om de vinvis met lint afgezet. Dit in verband met besmettingsgevaar en bovendien kunnen de onderzoekers dan rustig hun werk doen. Doordat het afgezette gebied beperkt was, konden de toeschouwers het geheel toch goed zien. Gisteren is begonnen met opruimen van het kadaver. Met toestemming van de burgemeester mocht hiermee gewacht worden tot maandag, zodat het skelet behouden kan blijven en er onderzoek naar het dier kan worden gedaan. Het skelet, dat geprepareerd wordt door Ecomare, zal uiteindelijk bij de zeehondenopvang tentoongesteld worden. Het vlees wordt afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Volgens Pierre Bonet betreft het een vrouwelijke vinvis die al ruim tien weken dood was. Waarschijnlijk is het zeezoogdier aangevaren door een schip. Zondag meldde hulpstrandvonder Maarten Jan Boon al dat het levenloze lichaam van het dier al gespot was voor de Britse kust. Niet alleen op Texel was het gestrande dier groot nieuws. Ook de landelijke media besteedden er uitvoerig aandacht aan. Ecomare nam zondag uitvoerig de tijd om het toegestroomde publiek van informatie te voorzien. Een woordvoerder van Ecomare stelt dat ze wel zesduizend mensen tekst en uitleg hebben gegeven.

Vinvis

De gewone vinvis is de op een na grootste diersoort ter wereld en kan wel 27 meter lang worden. Het is niet de eerste keer dat er een vinvis strandt op de Nederlandse kust. Op 15 januari 2012 spoelde bij Vlissingen een gewone vinvis aan. Dit was de zesde stranding in deze eeuw op de Nederlandse kust. Het is de eerste keer dat er op Texel een walvis aanspoelt sinds de stranding van een zestal potvissen in januari 2016.

John Smit van Videolux maakte beelden van de vinvis. Deze zijn terug te vinden op de website van de Texelse Courant.