Jongleren tijdens het optreden van Jug Bros op Strenderpop.
Jongleren tijdens het optreden van Jug Bros op Strenderpop. Foto: Gerard Timmerman

Strenderpop: bands, bier en buien

"Dit is toch wel het leukste festival van het jaar", zegt een bezoeker van Strenderpop. Met dank aan de combinatie van Texelse bandjes, laagdrempeligheid, gezelligheid en een hoog reüniegehalte.

Buienradar is zaterdag een populaire website op het festivalterrein rond de muzieknis. Want er drijven bij tijd en wijle dreigende wolkenluchten over. Presentator Jan Bloem vertrouwt op weerman Mike de Bruijn. Diens verwachting dat er af en toe een bui zal vallen, maar dat er ook veel opklaringen zijn, komt uit. Alleen tegen het eind van het festival krijgt de regen de overhand en zoeken bezoekers een goed heenkomen onder luifels en paraplu's. "Ophokplicht voor bezoekers van Strenderpop", zet een bezoeker bij een foto op Facebook.

Vrij snel na de aftrap door de jongste band Funky Groove, stroomt het veld rond de muzieknis vol om dertien Texelse bands te zien optreden. Samen zorgen ze voor een grote muzikale variatie, een festival waarin allerlei genres de revue passeren. Blues, rock, ballades, Nederlandstalig, jazz en country, reggae en andere stijlen. Veel herkenbare covers, maar ook bands met eigen werk.

Drumsolo

Bijzonder intermezzo tussen de vele optredens door is de drumsolo van Jan Frans Haveman, die te elfder ure door de organisatie is ingelast. De vrolijke Texelaar oogst met zijn bezielende slagwerk een daverend applaus en ook tijdens een ererondje over het veld gaan de handen op elkaar.

Voor de 26ste keer Strenderpop alweer, maar al die jaren zichzelf gebleven en wellicht daarom zo bijzonder en geliefd. Laagdrempelig, geen entree, geen winstoogmerk, de drankjes betaalbaar, georganiseerd door een vaste groep vrijwilligers, steunend op een trouw legioen bezoekers en een flink arsenaal bandjes waarin ten minste één Texelaar moet zitten. Waarvan een aantal groepen, zoals Jug Bros en Hip Shake, gemiddeld eens of meer keer per week optreden, bij een enkeling loopt het zelfs op tot vier keer in de week. Marga Lakwijk van de Stichting De Wezentuin maakt van de gelegenheid gebruik om bandjes uit te nodigen ook in Het Glazen Paleis op te treden.

Voor de meeste bandjes is Strenderpop een gelegenheidsoptreden, waarvoor weken, maanden of – zoals bij Funky Groove – een half jaar is gerepeteerd. Is gewikt en gewogen over het repertoire, de uitvoering en zelfs de kleding. Want het oog wil ook wat.

Dit is toch wel het leukste festival van het jaar

Gelegenheidsbands

Gelegenheidsbands waar bij gebrek aan optredens speelritme nog wel eens ontbreekt, maar het ontbreken van speelroutine ook voor verrassingen zorgt. Spannend dus, maar waarbij het plezier voorop staat. Met als publiek een mix van liefhebbers, gezelligheidsmensen, mede-muzikanten en anderen. Een popfestival ter vermaak, dat stimuleert en waarbij nieuwe contacten worden opgedaan en ambities voor het volgend jaar worden uitgesproken. Die soms ter plekke moesten worden gerelativeerd, afhankelijk van de inname van bier.

De jongste jeugd is vertegenwoordigd in Funky Groove, met zangeres Sophie Zoetelief en gitarist Daan Mahieu, acht en negen jaar oud. Begeleid op bas door leermeester Henk Vroom zetten ze een even fraai als strak optreden neer. Twee prachtige stemmen die mooi combineren, van verlegenheid hebben de twee geen last, vlot praten ze de nummers aan elkaar, met hier en daar een kwinkslag. Leuk is om te zien hoe Sophie na afloop de knop omzet en zoals leeftijdgenootjes het veld op gaat om lege flesjes te verzamelen voor een extra zakcentje.

Overstagbands

Twee bands, 9 not 10 en Teugewind, komen uit festival Overstag in Oudeschild. Muzikanten waren door loting aan elkaar gekoppeld. Het levert een gemêleerde samenstelling op, bijvoorbeeld zangeres Roos Dros gekoppeld aan gitarist Jaap Dros (niet haar vader). De gitaar spelende slager uit Den Burg is als herintreder weer in de ban geraakt van de muziek en vertelt hoe hij 's avonds thuis zó op ging in het spelen, dat hij midden in de nacht een telefoontje kreeg van iemand uit de buurt of het niet eens tijd was om te stoppen. Met rocknummers uit een grijs verleden, zoals "Stuck in the middle" van Stealers Wheel. Roos en bassist Pieter Duinker keren later terug op het podium in de band Jazz and the Mellows, met vrolijke jazz- en countrynummers.

Familie

Strenderpop is ook een familiefestival. Zelfs op het podium. Bij popjazz- en bluesband YouGoGirl zongen Aya en dochter Robbie een duet en bij Oosterender formatie The GAF speelt Sofie, dichter van zangeres Mariëlle Nitzsche een nummertje op gitaar mee. En bij afsluiter We a Gwaan staan de broers Timo en Guido Schaffer op het podium. En staat de familie niet óp het podium, dan natuurlijk wel ergens op het veld. Ook een festival van verrassingen, zoals zangeres Jasmin Ismaël, voorheen frontvrouw van Flat Broke, bij Bluesdefect. "Spannend, maar erg leuk", vertelt ze na afloop.