Kim Kruk:
Kim Kruk: "Ik maak erg veel uren in en voor de zaak. De tijd die rest gaat naar het gezin." Foto: Jeroen van Hattum

Altijd met een blij gezicht naar werk

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ons strandhuisje bij paal 9. Het stelt niets voor, maar als we daar zijn met onze drie kinderen hoef ik niet meer op vakantie; We bouwen kastelen, proberen de zee tegen te houden, we vliegeren, bakken zandtaartjes; puur geluk.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in Inchon, Zuid-Korea, in een weeshuis terecht gekomen en geadopteerd. Vanaf mijn jeugd heb ik in Enkhuizen gewoond waar ik 15 jaar lang goudsmid, horlogemaker en verkoopmedewerker was bij de plaatselijke juwelier. Ik wilde graag een eigen zaak. Deze vonden we in 2012 hier op Texel. We hebben huis en zeilboot verkocht en zijn op 10 augustus 2014 naar Texel gekomen.

Koop bij ondernemer ter plaatse, dan steun je Texelse economie

Wat voor werk doe je op Texel?

Samen met mijn vrouw Anne-Rinke en Martin en Margriet Tromp hebben wij Tromp Juwelier in de Weverstraat. Vakkennis, reparatie, service en handel komen daar samen in het mooie vak van juwelier. Ik heb hier een goudsmid- en horlogemakers atelier en de kennis om nagenoeg alle voorkomende reparaties zelf te doen. Mijn vader zei ooit tegen me: Wat je ook doen gaat Kim, ga vooral doen waar je plezier in hebt; Als je met een blij gezicht naar je werk gaat komt de rest vanzelf. Hij heeft gelijk.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Veel vrije tijd heb ik niet; ik maak erg veel uren in en voor de zaak. De tijd die nog rest gaat naar het gezin. Het laatste jaar zat ik in diverse commissies voor onze kerk; We hebben sinds kort een eigen predikant waarvoor een pastorie is aangekocht die opgeknapt moest worden, het kerkgebouw is ook vergroot en er is een nieuw pijporgel gebouwd. Daar ging veel tijd in zitten, het is mooi om dat samen met andere gemeenteleden te mogen doen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De Texelaar zoals ik hem tot dusver ken is makkelijk en open, wars van opsmuk, direct en werkt hard. Ik kom zoals ik al eerder zei uit Enkhuizen; de Westfriese mentaliteit ligt in het verlengde van de Texelse. Texels dialect verschilt niet veel van het Westfries. Enkhuizen heeft een dorpse sfeer, maar Texel is nog gemoedelijker. Ik merk hoe langer hoe meer hoe (relatief) klein het hier is; je komt overal dezelfde mensen tegen. Lief en leed wordt hier toch meer gedeeld dan aan "de overkant".

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De diversiteit op het gebied van natuur op Texel is groot; Het zal vast al eerder gezegd zijn: Nederland in het klein. Bos, strand, zee en duinen, het polderlandschap, Texel heeft het!

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Wel, ik ken ze niet allemaal heel goed, daarvoor woon ik hier nog niet lang genoeg; maar elk dorp heeft wel zijn eigen karakter, tradities, en vooral: een eigen koek!

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Mijn vrouw en ik houden van goed eten en we bezoeken dan ook graag de diverse restaurants. Waar we graag komen? Zonder de horeca die ik niet noem te kort te doen komen we onder meer regelmatig bij Bosq. Lunchen doen we graag bij de Smulpot. Ook 's avonds komen we daar met regelmaat voor een glas wijn. Vorige week zijn we bij Wambinge geweest waar we heerlijk hebben gegeten. Er valt hier nog veel te ontdekken op het gebied van eten en drinken.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Texel moet vooral zichzelf blijven; gastvrij, niet te gepolijst, eigenzinnig en ondernemend.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Onlangs schreef Job Schepers in zijn blog: "Werf geen toeristen maar jonge gezinnen". Dat is er een om over na te denken; wij leven op Texel voor een groot gedeelte van het toerisme, en daar moeten we dan ook zuinig op zijn. Maar als de jeugd vertrekt en er geen nieuwe aanwas is, wanneer de vergrijzing toeslaat, dan heeft de toekomst van Texel wel een probleem...

Goede herinnering aan Texel?

Onder andere de geboorte van onze jongste zoon Wietze, maar ook de warmte en het hartelijke medeleven van de eilanders bij de inbraak in onze zaak in maart 2015, dat heeft ons echt goed gedaan.

Wat is er zonde aan Texel?

Dit heeft niet in bijzonder alleen met Texel te maken en ook niet enkel alleen met mijn branche; ik merk en zie dat veel mensen niet kijken of men of iets op het eiland kan kopen bij de plaatselijke ondernemers, maar via internet iets aanschaffen. Voor sommige artikelen is dat onvermijdelijk, maar bij veel artikelen denk ik: koop toch bij de ondernemer ter plaatse, die levert service en men steunt de eigen Texel-economie. Daar worden we met zijn allen beter van.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Gemoedelijkheid, heerlijke nuchterheid, werklust, ondernemingsdrang maar ook gunning zijn typerend voor Texel en de Texelaars. "Doe maar normaal" wordt hier in de praktijk gebracht; Dat houdt ons allen met beide benen op de grond.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Over vijf jaar hoop ik, bij leven en welzijn, hetzelfde te doen als wat ik nu doe. Ik ben een tevreden man. Natuurlijk heb ik plannen genoeg, maar vooralsnog ben ik dankbaar voor wat ik heb.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Wolbert Poelmann, goede vriend van me en een bijzonder mens; Zeer eigenzinnig, eerlijk, hardwerkend en vooral anders dan het gemiddelde. Wolbert regelt alles op computergebied voor onze zaak. Hij levert uitstekend werk!