Definitief ontwerp van de herinrichting van Waalenburg. Bij het werk blijft circa 290.000 kubieke meter grond over.
Definitief ontwerp van de herinrichting van Waalenburg. Bij het werk blijft circa 290.000 kubieke meter grond over. Foto: Bron: Provincie Noord-Holland

Wat gebeurt er met grond uit Waalenburg?

Wat gaat er gebeuren met de grond die overblijft bij de natuurontwikkeling in Waalenburg die komend najaar en winter van start gaat? Die vraag houdt de gemoederen bezig.

De werkzaamheden starten formeel op 3 oktober, valt op te maken uit het bestek, dat is in te zien op TenderNed, en spreiden zich uit over een periode van anderhalf jaar. Waalenburg gaat ingrijpend op de schop. Er worden onder meer natuuroevers en kreken gegraven. Een deel van de grond die vrij komt wordt verwerkt binnen het terrein, met andere grond worden agrarische percelen opgehoogd. En een ander deel van de grond wordt afgevoerd. Het gaat niet om kleine hoeveelheden, volgens de grondbalans om 290.000 kubieke meter grond. Deze grond wordt eigendom van de aannemer. "Is bekend waar de grond naartoe wordt afgevoerd?", vraagt de VVD aan het college. Ook willen de Texelse liberalen weten of hiervoor al een omgevingsvergunning is verstrekt. Dat is het geval.

De bestemming mag dan nog niet bekend zijn, dat het transport van de grond een grote impact zal hebben, staat buiten kijf. Het gaat om tussen de 16.000 en 21.000 vrachten. "Zijn er afspraken gemaakt (bijvoorbeeld een planschadeovereenkomst of iets dergelijks) waarin schade aan wegen door de afvoer van de grond hersteld of vergoed wordt?", vraagt de VVD. Antwoord van de provincie NH: "Voorwaarden die de gemeente heeft gesteld en die in de opdracht aan de aannemer zijn opgenomen is dat er geen transport plaatsvindt door de kernen en dat de bermen binnen een half jaar na de transporten moeten zijn hersteld."

Het is aan de aannemer om te bepalen wat er met de grond gebeurt. De aanbesteding loopt nog, de aannemer is nog niet bekend. Bij andere natuurontwikkelingsprojecten kon de grond voor andere projecten worden gebruikt. Die van Utopia verhuisde bijvoorbeeld naar de golfbaan. En die bij projecten aan de oostkant van het eiland, zoals recentelijk bij de Sluishoek, wordt gebruikt voor de dijkversterking. Het betrof hier met name kleiige grond, die goed geschikt is voor de dijkversterking. De vraag of dat ook met de enorme bult gaat gebeuren die uit Waalenburg komt, kunnen de provincie en het hoogheemraadschap nog niet beantwoorden.

De vrees bestaat dat de overgebleven aarde wordt gebruikt om wat lager gelegen agrarische percelen op te hogen, en zo de kwaliteit te verhogen. Aantrekkelijk voor de aannemer, die er zo voordelig vanaf komt, en voor de landbouw. Wat vruchtbare teeltaarde verhoogt de kwaliteit van het land. Maar vanuit natuur- en landschapskringen een zorgelijke ontwikkeling. "Het vernatten van Waalenburg is prima, want daardoor wordt die polder aantrekkelijker voor weidevogels, die houden van vochtig land. Maar als je aan de andere kant lager gelegen perceeltjes die nu in trek zijn bij weidevogels gaat verhogen, betekent dit dat elders op Texel weer broedgebiedjes die nu in trek zijn gaan verdwijnen", vertelt Marian Merkelbach van natuur- en landschapsvereniging De Lieuw. De provincie meldt dat de grond binnen bestaande wettelijke kader en regelgeving zal worden verwerkt.

Behalve graafwerk en transport van grond behelst het werk in Waalenburg aanleg van drainage in de omgeving, in verband met verhoging van het grondwaterpeil. Aanleg van duikers, schotbalk- en klep stuwen, een brug, herinrichting van de Staart (wordt een 60 km-weg, plaatselijk gaat de snelheid terug naar 30 km/uur. Aanleg van een betonnen fietspad en een uitkijkpunt.