Achter de schermen

Kantelmoment

Er was eens een slimme Tesselaar die op het idee kwam zelf bier te gaan brouwen. Toen Harry Bonne in juni 1994 bij de opening van zijn Proeflokaal in de oude zuivelfabriek genodigden liet kennismaken met het door hem gebrouwen Skuumkoppe, viel zijn Tesselse biertje goed in de smaak. "Velen lieten zich graag meer dan één glas voltappen", schreef deze krant. De productie was kleinschalig, het schaarse gerstenat werd alleen in het Proeflokaal geschonken.

In 1999 verdween de grondlegger uit beeld en nam overkanter Jaap van der Weide de Tesselse Bierbrouwerij over. Hij sprak de ambitie uit de bierbrouwerij te laten uitgroeien tot een goedlopend bedrijf, waarbij elk café op het eiland Tessels bier onder de tap zou moeten hebben. En hij wilde het aan de overkant gaan verkopen. Particulieren konden zich met obligaties inkopen. Maurice Diks, eigenaar van het gebouw, werd bedrijfsleider en later ook brouwmeester. De productie en de afzet groeiden gestaag.

In 2004 verkocht Van der Weide op zijn beurt de Tesselse Bierbrouwerij. Het gebeurde in stilte, zoals ook de obligatiehouders zwijgend cashten. Het nieuws van de overname haalde niet deze krant. De naam van de nieuwe eigenaar Marten Rutgers van der Loeff dook pas enkele maanden geleden in deze krant op, toen berichten over plannen voor de verhuizing naar Oudeschild in deze krant verschenen.

Menigeen verkeerde lang in de veronderstelling dat de Tesselse Bierbrouwerij in Texelse handen was, die van Maurice Diks. Maar hij was "slechts" huurbaas en alweer geruime tijd bedrijfsleider. Na vertrek van dit Texelse gezicht begon het bij velen te dagen dat het al lang geen Texelse bedrijf meer is. Eén van de argumenten die nu in stelling worden gebracht door tegenstanders van de huidige plannen.

Achteraf hebben we weer zitten slapen en de brouwerij nooit uit handen mogen geven. Eén van de meest tastbare visitekaartjes van Texel, bier zó gewild dat ze het bijna onder de handen van de brouwers vandaan halen en – het kan niet anders – een kaskraker van jewelste. De geschiedenis, zeker die van bier, kent van die "kantelmomenten". Is dat moment nu aangebroken voor Skuumkoppe, het bier dat menig Texelaar tot dusver met enige trots vervulde?

Gerard Timmerman