Afbeelding
Foto: Job Schepers

Zwangerschap

Sinds ik zwanger ben schieten mensen mij regelmatig te hulp en laten ze je bijvoorbeeld voorgaan in de kassarij als je met zware boodschappen loopt. Vaak is deze hulp wel erg fijn, omdat bij mij nu ook langzamerhand soms de dikke buik in de weg begint te zitten. Op internet las ik ook al gauw de artikelen over zwangerschapsexcuses die kun je nu te pas en te onpas inzetten als je gewoon even geen zin hebt in een feestje of iets dergelijks.

Maar aan de andere kant vind ik het ook geen excuus, vaak ben je 's avonds gewoon echt moe, zere benen en niet meer in staat om gezellig op een feestje te staan. Een zwangerschapsexcuus in dat opzicht bestaat niet denk ik. Wat naar mijn idee wél echt een zwangerschapsexcuus is, is extra eten. Dat ik pas zwanger was ben ik natuurlijk meteen gaan opzoeken of ik meer eten nodig heb dan normaal. Ik kwam er al gauw achter dat een normaal eetpatroon aanhouden voldoende is plus een extra banaan per dag. Dat is voor je baby ook voldoende. Maar ja, het is toch heerlijk om dat extra koekje te nemen? Dat is het sowieso al, maar nu voelt het legitiem om dat koekje ook daadwerkelijk te pakken.

Ik kan er 's avonds nu echt van genieten om met een kop thee en een lekker koekje op de bank neer te ploffen en dan vervolgens nog een koekje te nemen. Daarna komt er vaak wel een soort schuldgevoel naar boven; want teveel suiker is ook niet goed tijdens de zwangerschap. Dan denk ik altijd; ik had beter een peer of een appel kunnen eten, maar ook daar zitten fruitsuikers in. Dat maakt dat tweede koekje stiekem ook weer een beetje legitiem.

Nu kan ik er nog een paar weken van genieten van mijn excuusjes, want over een paar weken is het al zover! De tijd vliegt en het aftellen kan beginnen. Tot die tijd geniet ik nog lekker van de voorpret en vooral van al die extra koekjes. Ik kan niet wachten tot het zover is!

Emily Westdorp