Komst megabrouwerij houdt Oudeschild bezig

Een fabriek op een perceel van 4,5 hectare (ongeveer vijf voetbalvelden) met een maximale hoogte van vijftien meter (flatgebouw met zes etages) en een maximale productie van 35 miljoen liter per jaar in toekomst. De nieuwbouwplannen van de Texelse Brouwerij die in 2019 moeten beginnen op het bedrijventerrein leiden tot de nodige onrust bij omwonenden van het bedrijventerrein en andere dorpsbewoners van Oudeschild.

Niet alleen in het dorp wordt de situatie met argusogen gevolgd, ook de stichting Kernwaarden Texel houdt de situatie nauwlettend in de gaten. "Wij weten nog niet precies wanneer de plannen behandeld gaan worden en we hebben alleen tekeningen gezien, maar we zijn waakzaam. Deze plannen passen niet in de kernwaarden van kleinschalige bedrijvigheid zoals Texel die kent. Bovendien zijn wij erg benieuwd naar de verkeersbewegingen. Vrachtwagens in Oudeschild hebben nu al problemen met de situatie rond de haven. Bovendien verdwijnt er weer agrarische grond. Zover ik weet zou dit hooguit nog gebeuren voor woningen, hooguit! Ik snap de zorgen van bijvoorbeeld de dorpscommissie heel goed en ik kan mij ook voorstellen dat we samen optrekken als het zover is", stelt Joop Groeskamp van de stichting.

"De nieuw te realiseren fabriek is tien keer groter dan de huidige fabriek aan de Schilderweg", stellen Dorpscommissie en omwonenden. Ze willen de plannen stoppen voordat het te laat is: "Oudeschild wil niet - net als bij Ceres - dat alles al achter de rug is vóórdat we met zijn allen in de gaten hebben wat er écht gaat gebeuren. Naar eigen zeggen zit Texel 30 augustus bij de provincie in verband met de bestemmingsplanwijziging en bouw van de brouwerij", stelt de dorpscommissie van Oudeschild in een stuk dat zij de redactie deed toekomen.

"Wij hebben altijd begrepen dat er voor ons huis iets gebouwd kon gaan worden. We zijn ook niet tegen bedrijvigheid daar. We stonden ook heel positief tegenover de uitnodiging van de bierbrouwerij, tot we de plannen zagen. Het wordt gigantisch. Bovendien komt de weg voor de vrachtwagens tussen onze woningen en de fabriek in. Bijna vijftig vrachtwagens per dag die laden en lossen, en piepen bij echt achteruit rijden. We hebben voorgesteld om het plan te spiegelen, zodat de weg aan de andere kant kon komen te liggen. Maar dit was volgens de landschapsarchitect geen optie, in verband met het inpassen in het landschap", stelt één van de omwonenden.

Marten Rutgers van der Loeff, directeur van de bierbrouwerij, neemt de zorgen in het dorp serieus. "We proberen iedereen mee te nemen in het proces. Het is niet zo dat er in één dag een enorm gebouw verrijst op de nieuwe locatie. Bovendien wordt het niet één grote loods. Het worden meerdere gebouwen, waarvan de silo's een hoogte hebben van vijftien meter. Het is niet zo dat het hele complex vijftien meter hoog wordt. Niet het hele perceel zal volgebouwd worden, aan het begin al helemaal niet. Dan gebruiken we ongeveer de helft van de beschikbare ruimte, maar wel met de ruimte om in de toekomst uit te kunnen breiden." De flinke toename van het aantal verkeersstromen valt volgens hem wel mee. "Dat zal gaan om ongeveer acht vrachtwagens per dag. Deze rijden niet door het dorp, maar gaan buitenom via De Waal en Den Burg naar de Pontweg. Dat is een eis die wij stellen, want wij willen ook de vrachtwagens niet door het dorp heen hebben rijden. Maar er zijn bedrijven op het bedrijventerrein met meer verkeersbewegingen dan wij straks hebben", vervolgt Van der Loeff. Voor het tot een mogelijke verhuizing komt, is het woord aan het college en de gemeenteraad. Zij zullen zich hierbij moeten uitspreken over de bouwhoogte, de mogelijke overlast (verkeer, geluid, stank en CO2), het aangezicht, de wenselijkheid van grote industrie en tal van andere zaken. Als de plannen doorgaan verhuist de Texelse Bierbrouwerij in zijn totaliteit naar de nieuwe locatie. Dat betekent dat ook de toeristische activiteiten van het bedrijf (zoals het proeflokaal) naar het industrieterrein verhuizen. Het pand van de huidige brouwerij is eigendom van Maurice Diks en de einddatum van het huurcontract is in zicht. Met de plannen die Maurice Diks eerder ontvouwde, is het niet ondenkbaar dat Oudeschild straks twee brouwerijen heeft.

Meer op pagina 2.