De onderscheiden Christiaan Rodenburg te midden van de brandweer en de KNRM in De Cocksdorp.
De onderscheiden Christiaan Rodenburg te midden van de brandweer en de KNRM in De Cocksdorp. Foto: Aryan Boshuis

Koninklijke eer voor Christiaan Rodenburg

Onder het mom van een fotoshoot werd Christiaan Rodenburg woensdag meegenomen naar de brandweerkazerne van De Cocksdorp. Daar werd hij verrast met een koninklijke onderscheiding voor zijn inspanningen voor brandweer en KNRM.

Het zag er bij de kazerne allemaal plausibel uit voor een fotoshoot. De brandweerwagen stond buiten en ook de reddingboot van De Koog en het hulpverleningsvoertuig van de KNRM stonden er opgesteld. Dat burgemeester Michiel Uitdehaag bij de fotoshoot aanwezig was, riep evenmin argwaan op. De burgemeester is immers opperbevelhebber van de brandweer en voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM.

Op het moment dat Uitdehaag aangaf namens de koning het woord te voeren, werd het voor Rodenburg duidelijk dat er beduidend meer dan het maken van foto's op het programma stond. Te midden van zijn familie, vrienden en mede-vrijwilligers van de KNRM en de brandweer werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Rodenburg werd op 15 april 1999 actief voor de brandweer en groeide uit tot postcommandant in De Cocksdorp en een van de drijvende krachten binnen de brandweer. Hij was nauw betrokken bij de nieuwe kazerne die in 2010 aan de Postweg werd gerealiseerd en hij maakte zich hard voor de nieuwe brandweerwagen die naar verwachting eind dit jaar in De Cocksdorp arriveert.

Op 1 augustus 2007 werd Rodenburg bij de KNRM actief als chauffeur van het rupsvoertuig (de Roodberg) waarmee de Beursplein 5 te water wordt gelaten. Daarna bleef hij in het reddingboothuis voor de communicatie met de reddingboot op zee. Hij verrichte de werkzaamheden voor KNRM en brandweer naast zijn werk op ijsboerderij Labora.

Burgemeester Uitdehaag sprak van toewijding die Rodenburg altijd aan de dag heeft gelegd. Hij zorgde voor gezamenlijke oefeningen en had als teamplayer oog voor zijn kameraden. De burgemeester was lovend over alle instanties die zich met de toekenning van de koninklijke onderscheiding hadden beziggehouden. Er was vaart op gezet, omdat Rodenburg ernstig ziek is. De medewerking ging zover dat zelfs koning Willem-Alexander vanaf zijn vakantie-adres zijn akkoord gaf aan de toekenning.

De burgemeester stond erbij stil dat de ziekte van Rodenburg een hoop mensen bezighoudt. Hij verwees naar een veulen dat recent bij Mariska Witte (brandweer) is geboren en de naam Chris-Cross heeft gekregen. De cross is een verwijzing naar de Zwarte Cross in Lichtenvoorde waarvan Rodenburg altijd een fervent bezoeker was. Bij de laatste editie van het festival werd hij benoemd tot 'burgemeester van de Zwarte Cross'. De burgemeester roemde ook de Stichting Ambulancewensen die er een paar weken geleden voor zorgde dat Rodenburg bij de uitvaart van brandweerman Cor Jongejan aanwezig kon zijn.

Frank van der Linde overhandigde Rodenburg namens de brandweer het beeldje van een 'redder' als eerbetoon voor alle inzet. Het kwam na afloop ook nog tot een fotoshoot met in het midden van alle hulpverleners van brandweer en KNRM Christiaan Rodenburg, mét de koninklijke onderscheiding op de borst.