Ben van Leersum en Peter Dros in touw met het bordje.
Ben van Leersum en Peter Dros in touw met het bordje. Foto: Jeroen van Hattum

Bolder plaatst vijfhonderdste toeristisch verwijsbord langs weg

De Bolder in Den Burg heeft het vijfhonderdste verwijsbordje in gebruik genomen. Het gaat om de groene bordjes die op diverse plekken op het eiland langs de weg staan.

De groene houten bordjes worden sinds het begin van de jaren tachtig gemaakt door medewerkers van de Bolder. De gemeente nam destijds het initiatief tot de bordjes om uniformiteit in verwijzingen langs de weg te krijgen. Dat moest een wildgroei aan borden langs de weg voorkomen. Het maken en het beheer van de bordjes kwam al snel in handen van De Bolder.

Het vijfhonderdste bordje is een verwijzing naar restaurant Bosq aan de Bakkenweg aan de rand van De Dennen. De familie Koenen liet er zeven in de omgeving van het restaurant plaatsen. Ben van Leersum en Peter Dros van De Bolder, vervaardigden de bordjes en brachten ze recent aan op locatie.

Volgens Jaap Kiewiet, productieleider van de Bolder, staan er op het moment meer dan 150 frames op het eiland waarin de verwijsbordjes zijn opgehangen. De bordjes bevatten verwijzingen naar plaatsen en bedrijven die voor toeristen van belang zijn. "Het zijn geen reclame-uitingen en we kijken ook waar we een bordje plaatsen, zodat bijvoorbeeld niet de hele Pontweg wordt volgehangen met verwijzingen naar één locatie." Elk bordje kan maximaal veertien tekens (inclusief spaties) of twaalf tekens en een symbool bevatten. Dan gaat het om symbolen als een chalet, een huisje, caravan, tent en mes en vork. Kiewiet: "Iedereen kan een aanvraag doen voor de bordjes, maar er vindt wel toetsing plaats."

Het idee dat de bordjes op een gegeven moment achterhaald raken doordat iedereen tegenwoordig op de mobiele telefoon kijkt, wordt meteen gelogenstraft. Er zijn volgens Rob Koenen van Bosq genoeg toeristen op de fiets die dankbaar gebruik maken van de verwijzingen langs de weg. Van Leersum heeft dezelfde ervaring als hij bij de plantsoenendienst actief is. "Dan zijn er ook veel mensen die even de weg aan je komen vragen."

De borden worden bewust van hout gemaakt, omdat dat degelijk materiaal is. Ze worden afgelakt, zodat de letters bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Gemiddeld om de vijf jaar worden de verwijsbordjes vervangen, zodat ze er knap uit blijven zien.