Het gele vlak geeft het perceel aan waarop de nieuwe brouwerij moet komen.
Het gele vlak geeft het perceel aan waarop de nieuwe brouwerij moet komen. Foto: Texelse Bierbrouwerij.

"Een grote nieuwe korrel in sfeer van eiland"

Een brouwerij met de mogelijkheden om door te groeien tot een productie van 350.000 hectoliter, een veelvoud van de huidige bierproductie. Maar hoe gaat dat er concreet uitziet?

Op de schetsen die de brouwerij laat zien, valt op te maken dat het niet gaat om een complex dat de volledige 4,5 hectare volbouwt. Het zijn meerdere gebouwen van verschillende hoogten, waarbij het hoogste punt ligt bij de silo's van vijftien meter. Verder is er ruimte ingetekend voor de parkeerplaatsen voor het bezoekerscentrum dat naar verwachting 25.000 bezoekers per jaar moet gaan trekken. Onderzoek leert wel dat het merendeel van deze mensen op de fiets komt. "De tekeningen zijn een schets om een idee te geven. Ze zijn niet definitief en daarom brengen we ze nog niet in de openbaarheid. We hebben ze gebruikt bij de informatieavond die we gehouden hebben voor omwonenden", vertelt directeur Marten Rutgers van der Loeff.

Hoewel de komst van een nieuwe brouwerij nog geen gedane zaak is, zijn de eerste stappen gezet. Zo presenteerde de brouwerij de plannen al aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. "Een brouwerij in de vorm van 'megaloods' als nieuwe rand is natuurlijk geen verbetering, maar ook het totaal afplanten met bomen niet. Het ritmisch casco van gebouwen krijgt een landschappelijk antwoord in de vorm van Texelse landschapselementen en beplanting die zoveel mogelijk met het product te maken heeft. Het geheel is een grote nieuwe korrel die zich toch in de schaal en sfeer van het eiland voegt en het bedrijventerrein een landschappelijk aangezicht geeft." De woorden waarmee de Texelse Bierbrouwerij zich presenteerde aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn zorgvuldig gekozen en in een preadvies is de commissie akkoord. Ze reageerden op 5 juli enthousiast op het concept en de landelijke inpassing. De vorm van het complex is langgerekt, waardoor de fabriek direct achter alle woonhuizen aan de noordkant van het Vliegwiel wordt gebouwd.

De omwonenden zijn bang voor overlast en voelen zich tot op heden weinig serieus genomen door de gemeente, waar ze aanklopten met hun zorgen. "We wonen op een bedrijventerrein, dat wisten we", kregen we te horen", vertelt een omwonende. De gemeente antwoordt hierop: "Het wonen in een bedrijfswoning op een bedrijventerrein met een milieucategorie 3.2 brengt een ander soort woongenot met zich mee dan het wonen in en burgerwoning in een rustige woonwijk. In een rustige woonwijk gelden, in het kader van een goede ruimtelijke ordening, andere richtafstanden dan voor bedrijfswoningen. Vanuit het Activiteitenbesluit, onderdeel van de Wet milieubeheer, gelden ook eisen ten aanzien van o.a. de geluidsbelasting van bedrijfswoningen. Aan deze eisen moet de Texelse Bierbrouwerij voldoen. In verband met de milieucategorie van een bierbrouwerij zijn de nodige onderzoeken verricht. Uit de onderzoeken blijkt dat de brouwerij voldoet aan alle wettelijke milieueisen." Ook de kritiek dat er teveel grond van de uitbreiding naar één partij gaat wordt gepareerd: "Uit de inventarisatie is gebleken dat de bierbrouwerij een ruimtebehoefte heeft van circa 4,5 hectare en de overige ruimtebehoefte van circa 6.100 tot 9.500 m2 (van de totale uitbreiding van zes hectare) bestaat uit kleinere kavels en bedrijfsgebouwen die binnen de bestaande bedrijventerreinen ingevuld kunnen worden door middel van inbreiding of het creëren van ruimte door herstructurering. Tevens komt er door de verplaatsing van de Texelse Bierbrouwerij weer bedrijfsoppervlakte (ca 1.250 – 1.500 m2) aan De Vang beschikbaar." Volgens het college hoeft de agrarische grond die verloren gaat, niet gecompenseerd te worden: "Dat geldt alleen bij uitbreiding ten behoeve van verblijfsrecreatie. Dat is in dit geval niet aan de orde."