Guido Schäfer van geluidsbedrijf Texel Tronic achter de knoppen tijdens Strenderpop. Met zijn band Wa A Gwaan is hij de afsluitende act.
Guido Schäfer van geluidsbedrijf Texel Tronic achter de knoppen tijdens Strenderpop. Met zijn band Wa A Gwaan is hij de afsluitende act.

Geluidsman Strenderpop ook het podium op

Het geluid voor het festival verzorgen én zelf optreden. Guido Schäfer combineert die twee zaken komende zaterdag op Strenderpop.

Guido verzorgt al een jaar of acht, negen het geluid op Strenderpop. Muziek maakt hij al veel langer. "Als je in een band speelt, ben je automatisch met geluid bezig. Op een gegeven moment kon ik bij Jeroen Haak van Texel Tronic aan de slag. Hij deed Strenderpop al. Ik heb dat bedrijf van hem overgenomen en zo ben ik ook Strenderpop blijven doen." Texel Tronic verzorgt geluid voor festivals, concerten, voorstellingen en verhuurt ook geluidsapparatuur. Vooral op Texel, maar het grootste deel van het jaar zit Guido aan de overkant. Hij reist tot in de verste uithoeken van Europa om de opbouw, het geluid en allerlei andere zaken te doen voor grote shows. Hij doet dat in opdracht van Pieter Smit Show Service. "Zij doen van alles op het gebied van showbizz, popconcerten, theater, musicals. Zij verhuren mij weer door aan andere entertainmentbedrijven."

Madonna

"Ik pak de vrachtwagen, rij naar de klant, laad de spullen in, vervoer het, doe de hele opbouw van het podium en daarna het afbreken, van begin tot eind. En allerlei andere voorkomende werkzaamheden op het gebied van licht, geluid en decor. En als het klaar is, dan pakken we de boel weer in en rijden we naar een volgende stad waar een optreden is. Van de zomer hebben we U2 gedaan, maar ook optredens van Madonna, Take That en Robbie Williams. Soms is er wel contact met de artiesten, bijvoorbeeld tijdens concerten om het geluid af te stellen. Maar bij grote tours hebben we daarvoor ook wel gespecialiseerde mensen mee. In theaters doe ik vaker licht en geluid en ben ik echt bezig als techneut. Het mooie van dit werk is dat je allerlei mensen ontmoet en allerlei nieuwe technieken tegenkomt. Daar mag ik dan lekker mee aan het werk. Zo blijf ik een beetje up to date. En het is mijn passie." Je moet er wat voor over hebben, zo'n 300 dagen per jaar is hij onderweg. Op het moment dat we met Guido bellen is hij net de Zwitserse grens gepasseerd. "We hebben in Luzerne een operavoorstelling gedaan."

Naast dit werk runt hij zijn audiobedrijf Texel Tronic. "Dat gaat gewoon door, voor de verhuur van apparatuur hoef ik zelf niet op het eiland te zijn en ik laat mij ook wel door vrienden helpen. Soms neem ik vrij om klussen te doen." Zo keert hij vandaag terug naar Texel om morgen achter de knoppen van Strenderpop te staan, zo ongeveer in zijn eigen achtertuin aan de Peperstraat. "Dit festival wil ik natuurlijk niet missen, ik plan het altijd zó dat ik dan op Texel ben."

Reggaeband

Het geluid verzorgen en ook zelf spelen. Want bij zijn reggaeband "Wa A Gwaan" (het betekent zoiets als: Hoe gaat het?) zit Guido om 20.20 achter de drums van de slotact van Strenderpop. "Die combinatie is best moeilijk. Bezig zijn met geluid is iets heel anders dan optreden met een band. Dat is ook de reden dat ik het spelen lang heb afgehouden. Maar vorig jaar wist Biem Vlaming (van organisator STOP) mij over te halen toch te spelen. "Dat moet je doen!" En nu wil ik voor de andere jongens van de band geen spelbreker zijn. Maar het is natuurlijk ook leuk om te spelen. Waarom reggae? Ach, we kunnen wel het zoveelste bluesbandje beginnen, maar reggae komt hier niet voor. Ik hoop dat we de boel flink aan het swingen krijgen."