Afbeelding

Verslag Texel-Japan reis 1817 nu online

Op 17 augustus is het precies 200 jaar geleden dat Titia Bergsma, tegen de regels in, voet aan wal zette op het Japanse eilandje Deshima. Een gedenkwaardige reis die begon vanaf de 'Rheede van Texel'.

Titia Bergsma was gehuwd met Jan Cock Blomhoff. Toen ze in 1817 met hun zoontje Johannes naar Deshima vertrokken hadden ze met hun schip twee weken op de Rede liggen wachten op goede wind. Over een bezoek aan Texel is niets bekend, wel deden ze inkopen in Den Helder. Dat staat onder meer te lezen in het originele manuscript van deze bijzondere reis van Texel naar Batavia en Japan, die bewaard is gebleven.

Japan had zich in die tijd al bijna twee eeuwen afgesloten en liet, alleen op dit schiereilandje bij Nagasaki, een groepje Hollandse mannen toe voor de handel. Het was dus ook, over en weer, een kijkgaatje in een andere wereld. Blomhoff werd het nieuwe hoofd van deze handelspost en hoopte op clementie, waardoor hij zijn vrouw en zoontje toch mee zou kunnen nemen. Dat liep niet goed af, vrouw en kind moesten weer terug. Ze verbleven er nog van half augustus tot begin december, omdat ze moesten wachten tot het schip gelost en weer geladen was. Titia overleed binnen enkele jaren na terugkomst, verzwakt door de reis en mogelijk door een daarbij opgelopen ziekte.

Over hun reis bestaat een authentiek verslag. Dit inkijkje over de reis en de gezamenlijke maanden is te danken aan de vader van Titia, die na haar overlijden, een uitgebreid verslag over deze reis heeft samengesteld voor het zoontje Dit verslag is bewaard gebleven en geschonken aan het Nationaal Archief. Het volledige reisverslag is te lezen op www.brievenuitdeshima.nl.