Strenderpop is uitgegroeid tot hét muziekfestival voor Texelse bands.
Strenderpop is uitgegroeid tot hét muziekfestival voor Texelse bands. Foto: Gerard Timmerman

Van jazz tot blues, reggae en rock'n'roll op 26ste editie Strenderpop

Strenderpop dat zaterdag 19 augustus wordt gehouden, belooft een gevarieerd popfestival te worden. Liefst dertien bands spelen van 12:25 tot 20:45 uur in de Muzieknis in Oosterend.

Vanouds een festival met een hoog reüniegehalte. Achter bands hoeft organisator STOP nooit aan te bellen, zodra die zich kunnen inschrijven, melden ze zich vanzelf aan. Voor deze 26ste editie dertien stuks, en dat past binnen het tijdsbestek op één podium. Ze spelen allemaal 25 minuten, met een pauze van een kwartier om de boel om te wisselen en de instrumenten in te regelen. Als vanouds gratis toegankelijk, de organisatie die volledig uit vrijwilligers bestaat slaagt er nog altijd in de kosten uit de omzet van de drankjes te betalen. Doorgaans blijft alles bij het oude, de organisatie heeft zich wel een aanpassing gepermitteerd: Want wat er in gaat moet er ook weer uit, om wachtrijen bij de toiletten te voorkomen is de capaciteit uitgebreid. Maar verder dus alles hetzelfde. Strenderpop, al vele jaren hét podium voor Texelse bands.

Jongste band is "Funky Groove" met Sophie Zoetelief en Daan Mahieu en ondersteund door routinier en leermeester Henk Vroom. Ze trappen af om 12:25 uur en spelen Nederlandstalig. "9 tot 10", met Roos Dros, Wim Boer, Jaap Dros, Pieter Duinker, Nish Barnard en Siebe Waaier, overgebleven uit Overstag, speelt "leuke nummers" (13:05 uur). Nog een Overstagband: Teugewiend, met Robin Wassenaar, Melissa Praamstra, Corine Rikkenberg, Robbert de Jong, Mia Groenhof, Marco Paagman en Jeroen Dros. Hun repertoire omvat nummers uit de pop en rock (13:45 uur). YouGoGirl met Hugo van Noorden, Marco Helbers en Aya During speelt popjazz en blues (14:25 uur). Hans Hopman laat eigen werk horen (15:00 uur) en Bluesdefect met Reinier Heutink, Jonas den Brok en Biem Vlaming doet de naam eer aan met blues en rock (15:40 uur) Jug Bros met Ewout, Hannes, Rikus, René en Hans, behoeft geen nadere toelichting (16:20 uur) The GAF met Mariëlle Nietzsche, Pieter Drijver en Gerard Timmerman speelt bekende songs (17:00 uur). Hip Shake met Peter Bakker, Edwin Bakker, Johan van der Ster en Hans List vertolkt "dikke vette kneiterblues" (17:40 uur). The Walrus bestaat uit Erwin Schell, Ronny Kackzor en Peter Bakker (18:20 uur), In "De Skimme" spelen Michiel Blaauboer en Zoe Steffansson "Compromisloze rock'n'roll" (19:00 uur). In Jazz and the Mello's spelen Roos Dros, Kris Heijnen, Pieter Duinker en Wietse jazz en country (19:40 uur). En met reggae sluit Wa A Gwaan met Buju, Bjorn, Guido en Timo af (20:20 uur).