Zwemmers halen zeventig mille op met oversteek van Marsdiep

Binnen anderhalf uur voltooiden ze zaterdag allemaal de tot de verbeelding sprekende zwemtocht van Den Helder naar Texel.

In totaal 42 zeezwemmers uit het hele land deden mee aan de circa vier kilometer lange tocht over het Marsdiep om geld op te halen voor de Stichting Spieren voor Spieren die zich inzet voor kinderen met spierziekten. De zwemtocht was voor de zesde keer georganiseerd door de Helderse stichting Be Tough.

De zwemmers haalden in totaal iets meer dan €70.000,- op voor Spieren voor Spieren. De deelnemers moesten per persoon minstens €750,- aan sponsorgeld zien te verzamelen, maar de meeste zaten daar dik boven. Een kwam er zelfs boven de tien mille uit.

De zwemtocht verliep zonder problemen. De zwemmers vertrokken in Den Helder bij Kaap Hoofd ter hoogte van Fort Erfprins en kwamen aan op de Hors waar fruit en soep voor hen klaar stond. Ze werden onderweg begeleid door zestien kanovaarders en zeven volgboten. "Iedereen ging tegelijk te water", vertelt Bas Habets van Be Tough, "daarna zag je een sliert ontstaan van snelle zwemmers, een middengroep en mensen die wat minder snel zwemmen."

Het geld wordt volgens Be Tough gebruikt voor de Spieren voor Spieren Dag die zondag 10 september in de Apenheul in Apeldoorn wordt gehouden. Kinderen met spierziekten en hun familieleden zijn die dag met elkaar in de Apenheul om plezier te hebben en om contacten met elkaar te leggen.

Be Tough begint binnenkort met de voorbereidingen voor de zevende editie van de zwemtocht in 2018. Sinds de eerste tocht is er met het zwemmen over het Marsdiep al ongeveer een kwart miljoen euro voor Spieren voor Spieren opgehaald.