Afbeelding
Foto:

Cognac na een diner zegening voor tong

Deze keer wil ik het hebben over een drank waarmee ikzelf in de zomer niet veel heb, namelijk cognac. Hoewel, als afsluiting van een heerlijk diner een echte cognac bij een kopje koffie een zegening voor de tong kan zijn.

Cognac is een drank die gemaakt wordt van het sap van witte druiven die afkomstig zijn uit een specifiek productiegebied rondom het Franse stadje Cognac, gelegen op ongeveer 125 kilometer ten noorden van de bekende Franse stad Bordeaux. Niet iedere druivensoort mag gebruikt worden voor de productie van cognac. Volgens de wetgeving mogen dat slechts negen verschillende druivenrassen zijn, waarvan de Ugni Blanc verreweg de belangrijkste is. Natuurlijk is cognac geen wijn, het is een distillaat van het vergiste sap van druiven uit dit specifieke productiegebied. De wijn afkomstig van de druiven uit het cognacgebied is niet van een bijzonder hoge kwaliteit, daarom heeft men in een ver verleden besloten het alcoholhoudende product af te stoken, te distilleren en het daarna te lageren op eikenhouten vaten, waardoor het een eigen specifieke smaak en aroma krijgt.

De diverse kwaliteiten cognac worden onder meer aangeduid met termen als VS wat staat voor Very Superior, VSOP Very Superior Old Pale en XO voor Exceptionally Old. Ook komt de term Napoléon wel voor, dit is echter geen officiële aanduiding en wordt door producenten wel eens gebruikt om de uitstraling van, met name een Brandy, op te waarderen.

Wat is nu weer een Brandy? Een Brandy is een distillaat afkomstig van druiven dat niet het recht heeft een eigen naam te voeren, zoals bijvoorbeeld Armagnac dat wel mag. Dit product wordt op exact dezelfde manier geproduceerd als een cognac maar is afkomstig uit een heel ander productiegebied, veel meer zuidelijk gelegen in het Gascogne gebied.

Naast de eerder genoemde kwaliteitsaanduidingen, gebaseerd op leeftijd, kent het cognacgebied nog een andere kwaliteitsaanduiding. Deze is gebaseerd op de diverse aanbouwgebieden in het district Charante, het productiegebied van cognac. Zo onderscheiden we de gebieden Grande en Petit Champagne voor de twee kwalitatief beste productiegebieden. Daarnaast kennen we de gebieden Borderies, Fin Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires. De term Champagne heeft evenwel niets met Champagne of het Champagnegebied, wat veel noordelijke in Frankrijk ligt, uit te staan. Dit leidt geregeld tot strikvragen bij vakbekwaamheidsexamens die de kandidaat zwaar aangerekend wordt bij een verkeerde uitleg. Om het helemaal ingewikkeld te maken zien we ook de aanduiding Fine Champagne wel als kwaliteitsaanduiding op flessen goede cognac staan; wat houdt dit dan weer in? Deze aanduiding mag alleen gevoerd worden als minimaal 50% van de inhoud van de fles bestaat uit cognac afkomstig uit Grande Champagne en het overige uit Petit Champagne. Zo niet dan mag uitsluitend de term cognac op de fles vermeld worden.

Tot slot, hoe drinken we onze cognac? Dit doen we bij voorkeur uit een bol of tulpvormig glas, met de bovenkant beduidend smaller dan het breedste deel van het glas, dit houdt het aroma goed in het glas en serveer het op een temperatuur van 18 tot 21 graden Celsius. Proost!