Herbert Verschuur:
Herbert Verschuur: "Bezig met de manschappenopleiding bij de brandweer in De Cocksdorp." Foto: Jeroen van Hattum

Niet zo gejaagd hier als aan de overkant

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het strand bij de vuurtoren. Ik vind het lekker daar een rondje te wandelen over het strand richting het KNRM-gebouw en over de weg weer terug. Ook op de haven mag ik graag zijn. Het leeft daar en het is er altijd weer anders.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben geen geboren Texelaar. Geboren ben ik in Barneveld en heb daar gewoond en gewerkt tot eind 2014. Vanaf januari 2015 tot eind juni zouden we voor mijn werk hier op het eiland zitten met vrouw en kind. We zijn daarna alleen onze spullen gaan halen in Barneveld om hier te blijven wonen.

Er is altijd wel een plekje te vinden waar je alleen bent

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik werk in de woning- en projectstoffering bij de Texelse Stoffeerders in Oudeschild. Dit werk heb ik vanaf mijn schoolperiode gedaan en op deze manier ben ik ook op het eiland terecht gekomen. Maar voor ik hier ging stofferen, heb ik een jaartje de loopfietsen verhuurd in Oosterend.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Thuis klussen, vooral in de vakantie kan er dan wat gebeuren. Daarnaast zit ik bij de vrijwillige brandweer post De Cocksdorp. Hier doe ik de manschappenopleiding en heb daar net een jaar van achter de rug. De komende negen maanden hoop ik dat te kunnen afronden.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen hier zijn gemoedelijk en behulpzaam. Waar ik wel aan wennen moet, is dat over het algemeen alles ook wat langer duurt. Wat wel weer als voordeel heeft dat het niet zo gejaagd is als aan de overkant. Ook ben ik hier aan werk gekomen via echte Texelaars.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur is hier prachtig. Met name een natuurliefhebber kan hier z'n hart ophalen. Zelf loop ik graag in het weekend een rondje over het strand bij De Koog of de vuurtoren. Ook is het mooi fietsen vanaf Oudeschild over het Skillepaadje richting Den Burg.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft z'n eigen charme. In De Koog moet je in de zomer niet teveel hoeven komen in verband met de drukte daar. De Cocksdorp is in de winter erg rustig. Verder heeft elk dorp zijn eigen stijl en moet je er zelf wat van maken.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Met name bij Paal 9 mogen we graag wat eten en drinken. Ook bij Kaap Noord is het goed zitten alhoewel we hier niet erg vaak heen gaan. Zo komen we vaker bij Eigeweis in De Koog als we daar een rondje langs de zee hebben gelopen.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De kleine dorpjes. Dit zodat alles niet te massaal wordt. Volgens mijn zoontje moeten de schapen en de vuurtoren er blijven. Ook het vliegveld hoort bij Texel. Als ik een vliegtuigje hoor, weet ik dat ik op Texel ben, het hoort er namelijk bij.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Betaald parkeren in alle dorpen. Nu moet voor mijn eigen deur betaald worden. Dit is voor de visite niet erg welkom als ze een dagje op visite komen. De verlichting op bepaalde kruisingen is slecht. In Oudeschild zou ik het leuk vinden als de dijkcoupure er zou komen.

Goede herinnering aan Texel?

De vakanties die we hebben mogen doorbrengen vanaf 2006. Tijdens de eerste vakantie heb ik er mijn vrouw ontmoet. Dit was de eerste keer dat ik op vakantie ging. Ik ben een weekje naar mijn broer en schoonzus gegaan die twee weken in Oosterend op vakantie waren.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat het steeds drukker wordt. De seizoenen verdwijnen waardoor het eiland minder kan herstellen van de drukte. Ook de vakantieaccommodaties moeten hierdoor in kortere tijd worden gerenoveerd.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

De rust die je hier hebt ondanks de drukte. Er is altijd wel een plekje te vinden waar je alleen bent. Aan de overkant heb je altijd drukte van verkeer en geluiden. Hier kun je 's avonds naar buiten lopen en dan is het echt donker en heel stil, ook in Den Burg.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Geen idee. Ik hoop bij leven en welzijn nog bij de brandweer te zijn. Ook hoop ik nog te stofferen. Verder heb je altijd wel dromen of ideeën wat je zou willen hebben of doen. En als je maar gezond bent en eten en drinken mag hebben. Daar mogen we heel dankbaar voor zijn.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Mijn grote vriend Kim Kruk. Hij is eigenaar van Tromp Juwelier in Den Burg. Ik heb bij hem de etalages mogen bekleden in samenwerking met de Texelse Stoffeerders. Het mooie bij Kim is dat, als je iets niet kunt vinden naar je smaak, hij het zelf ontwerpt en maakt. Zo krijg je iets wat niet iedereen heeft. Ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal.