Afbeelding
Foto:

HavenVIStijn enorme publiekstrekker

Ongekende drukte zaterdag op de haven van Oudeschild, waar het HavenVistijn werd gehouden. Bewolkt en droog, ideaal weer voor deze themadag over vis en visserij in Oudeschild. Er was veel te zien en te beleven, de sector had er veel werk van gemaakt om de visserij in de breedste zin van het woord te presenteren. Ook aan de inwendige mens was gedacht, zo was circa 1650 kilogram natte schol opgespaard, die door een Urker bedrijf belangeloos was gefileerd, zodat er een kleine 700 kilogram gefileerde schol kon worden gebakken. De vissers gaven het gratis weg, iedereen mocht zelf bepalen hoeveel er in de pot voor het goede doel werd gestopt. Het was de hele middag dringen voor de kraam. Zoals er ook ter plekke gerookte slippies werden uitgedeeld en garnalen en langoustines konden worden genuttigd.

1. Shelsy van der Star en Jeremy Rasmijn vergapen zich aan de beschilderde ganzeneieren van Greet Swabedisse. Op de kunstexpositie in de hal van de CIV was kunst te zien van 26 kunstenaars.

2. Bij de TX68 konden bezoekers in een bak water ervaren hoe een stroomstootje van een pulswing voelt.

3. Bezoekers krijgen een stoomcursus lussen maken.

4. Genieten van een maaltje vers gebakken schol.

5. Grabbelen in botresten die zijn opgevist uit de Noordzee.

6. Grote drukte op de haven, de haven, vis en visserij bewezen andermaal een enorme publiekstrekker te zijn. Boven de hoofden van het vistuig een stil protest van de visserij tegen de op handen zijnde aanlandingsplicht. Maar de mate waarin dit signaal het publiek op de haven bereikte, bleef beperkt.

7. De ter plekke gebakken schol was amper aan te slepen.

8. Dirk Barends demonstreert hoe je schol fileert.

9. Het Oudeschilder Visserskoor verhoogde met zeemansliedjes de sfeer tijdens het HavenVIStijn.

Foto's Gerard Timmerman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding