Dit ingenieuze bouwwerk van Lego, dat 500 balletjes voortbeweegt, intrigeert jong en oud.
Dit ingenieuze bouwwerk van Lego, dat 500 balletjes voortbeweegt, intrigeert jong en oud. Foto: Gerard Timmerman

Lego: zo vader zo zoon

André Overeem kreeg als jochie een brandweerhuisje van Lego. Hij breidde zijn brandweercollectie uit, tot hij ander interesses kreeg. De verzameldrift leefde op toen zijn zoon met Lego speelde, en daarna zijn kleinzoon. De brandweerserie is nu compleet.

De verzameling omvat nu ruim 130 stukken, brandweerauto's, andere voertuigen, kazernes, etc. Een enorme collectie die de liefhebber uit De Meern zondag exposeerde op de Lego-dag in de stal van de familie Bakker aan de Pontweg. Een week eerder stond de stal nog vol vee, maar nadat deelnemers aan de Lego-dag gezamenlijk de handen uit de mouwen hadden gestoken, was de stal blinkend schoon. Ze mochten kamperen op het erf van de familie Bakker, zoals die ook de stal belangeloos beschikbaar stelt. En geen entree heft, want op een eiland waar je voor veel soorten van vermaak moet betalen, is het wel lekker als je ook ergens gratis naar binnen mag.

Dat was niet aan dovemansoren, velen namen een kijkje op de Legodag, uiteenlopend van echte Lego-fanaten die alles verzamelen tot belangstellenden die het leuk vinden kennis te namen van andermans hobby. "Iedereen heeft wel een passie. Ook al is het niet de mijne, is het wel leuk kennis te nemen van die van een ander", zei een bezoeker.

Passie was er volop. Zoals bij het ingenieuze bouwwerk waarin liefst 75 verschillende apparaten waren verwerkt, ronddraaiend, kantelend, heen en weer, op en neer of op andere manier bewegend. Een constructie waarbij elke onderdeel met elkaar in verbinding stond en waarin liefst 500 balletjes rond gingen in een eindeloze gang. Fascinerend om te zien hoe alles bewoog, geluid maakte en de balletjes op de meest bijzondere manieren werden voortbewogen. Ogenschijnlijk een staaltje hogere wiskunde, maar Maico Arts, samen met Ben Jonkman en Vibeke Brogaard de bouwer, deed er vrij laconiek over. "Deze Great Ball Construction is zó ontworpen dat iedereen het moet kunnen maken." Gevraagd naar de reden, vertelde Vibeke "Omdat het zo leuk is en het uitdaagt tot een nieuwe manier van denken."

En zo waren er allerlei Lego-voorstellingen te zien. High tech, zoals de zelf-ontworpen landbouwvoertuigen, kranen, treinen, boten, vliegtuigen, ruimteschepen, reddingsvoer- en vaartuigen en een andere voorstellingen. Bijzonder ook om de doorsnede van een piramide in aanbouw te zien. Ook een presentatie "MeidenLego (Friends), de enige verzameling Clikits en een verzameling met Lego van hout uit 1932.

De oproep aan Texelse kinderen om mee te doen aan een bouwwedstrijd van Lego was niet tegen dovemansoren. De TESO-boot, strandhuisjes, een schapenboet en de vuurtoren behoorden tot de inzendingen. Uitslag: 0 tm 4 jaar Dylan Stark. 5 tm 10 jaar Tarek van Sijp 5 jr en ouder dan 10 jaar Toine en Sam Steehouder 12 jaar.