Oud-Texelaar Carel de Graaf bij één van zijn schilderijen op de expositie in de Peperhof.
Oud-Texelaar Carel de Graaf bij één van zijn schilderijen op de expositie in de Peperhof. Foto: Gerard Timmermn

Blik op eigen verleden

Texel is voor velen een inspiratiebron. Zeker voor Carel de Graaf (68) uit Nieuwegein, die tot zijn veertiende op het eiland woonde. Tot 2 september is hij één van de exposanten van de nieuwe tentoonstelling in De Peperhof in Oosterend.

De Graaf, zoon van melkboer Wim de Graaf in de Gravenstraat, vertelt hoe hij hier zijn jeugd doorbracht. "We reden pony, speelden bij Ceres en deden van alles. Ik heb als kind zelf een boot getimmerd en de kieren tussen de planken met pakkentouw en teer zelf gebreeuwd. Met een Noormannenzeil er op. We hebben hem bij Ceres te water gelaten en hij bleef drijven." Hij wijst op het schilderij van een gezicht op het strand en de zee. "Een jeugdherinnering. Dat jochie ben ik. Ik had een karretje achter mijn fiets gemaakt en daarmee ging ik het strand op. Ik was er vaak. Toen ik veertien was verhuisden mijn vader en moeder met hun zeven kinderen naar Utrecht om daar een nieuwe zaak te beginnen. Maar ik heb altijd een sterke band met Texel gehouden", vertelt de inmiddels gepensioneerde bouwtechnicus. Hij keerde regelmatig terug. "We hebben een stacaravan op de Robbejager gehad en mijn dochter is nog getrouwd in Oosterend. Nu staan we met onze caravan bij de familie Boerhorst van De Hoge Kamp."

Landschappen

Schilderen doet hij al een jaar of 35, met mede-enthousiastelingen richtte hij schildersgroep "Open Atelier Landstad" op. Hierbij schilder en organiseer ik nog steeds met veel plezier, we houden elkaar scherp en exposeren regelmatig. "Ik werk in aquarel, acryl, houtskool en pastelkrijt. Mijn landschappen schilder ik zo mogelijk in de natuur, maar als het weer of de omstandigheden het niet toelaten, dan maak ik een schets en werk die thuis uit. Model en portret maak ik graag direct naar model."

Quilt

In De Peperhof is ook werk van veel andere kunstenaars te zien. Een gevarieerde tentoonstelling met schilderijen, keramiek, beelden, wandkleden, etc. Bijzonder werk betreft onder meer de quilt "Twenties: expansion!" van Marga Loos die op de Open European Quilt Championships in 2016 een eerste prijs won. Het doorgestikte wandkleed maakte nadien een reis over de wereld, werd onder meer geëxposeerd in Rusland en is nu terug op Texel. De ander kunstenaars zijn: Joke Smit - Beelden; Jacob van Kraaikamp - Foto's; Hanneke Peetoom – Schilderijen; Lia Eldering – Sieraden; Marijn de Visser – Schilderijen; Marina Brouwer – Schilderijen; Daan van Loenhout – Schilderijen; Alie Zegel - Keramiek.

Afbeelding