Het is aan de raad om voor een sluitende begroting te zorgen. Overzicht van op welk deel van de lasten en baten de raad invloed kan uitoefenen.
Het is aan de raad om voor een sluitende begroting te zorgen. Overzicht van op welk deel van de lasten en baten de raad invloed kan uitoefenen. Foto: Gemeente Texel

Invloed raad op uitgaven gemeente beperkt

De kabinetsformatie wordt met extra belangstelling gevolgd door wethouder van Financiën Frank Kingma. Voorgenomen verschuivingen van rijks- naar gemeentebelastingen kunnen grote gevolgen hebben voor Texel.

De lasten op arbeid moeten omlaag, in Den Haag leeft de gedachte om de inkomstenbelasting met €4 miljard te verlagen. Dit bedrag halen de rekenaars uit de jaarlijkse uitkering van het rijk aan de gemeenten. Idee is dat gemeenten dit terughalen via herintroductie van het gebruikersdeel op de OZB (Onroerend Zaak Belasting) en de ingezetenenheffing, een bedrag per volwassen inwoner van Texel. Ook wil het kabinet andere belastingen afschaffen, zoals de forensenbelasting (die overkantse eigenaars van een tweede woning op Texel moeten betalen). Dit laatste scheelt de gemeente Texel jaarlijks €1 miljoen aan inkomsten, die niet door het Rijk worden gecompenseerd. Het is nog niet zo ver, maar vooralsnog lijken de veranderingen per 1 januari 2019 in te gaan. Het betekent dat de gemeente alternatieve inkomsten moet vinden of de uitgaven moet beperken, om de begroting sluitend te krijgen.

Los van deze (mogelijke) belastinghervormingen, liggen er voor de gemeente de nodige uitdagingen. Dat blijkt uit de tussenstand van de meerjarenraming 2018-2021 die wethouder Kingma woensdag presenteerde. Voor 2018 voorziet hij een nadeel van ruim €1 miljoen, aflopend naar €0,64 miljoen in 2021. Een tekort op de begroting dat de raad tegen die tijd moet zien te dichten. In deze raming zijn mogelijke kosten voor Planet De Koog, aanleg van glasvezel en andere ontwikkelingen nog niet meegenomen.

De eerste helft van 2017 kende financiële mee- en tegenvallers. Vrijdag al het bericht over de lagere opbrengst van het E-vignet. De verwerking van huishoudelijk afval pakt €175.000,- duurder uit. Kosten van inzameling van oud papier zijn hoger dan verwacht en de inzameling van plastic zelfs aanzienlijk hoger. Verwerkers weten zich geen raad met het grote aanbod. De mogelijkheid voor particulieren om per dag 250 kilo gratis afval bij De Hamster aan te leveren wordt dermate goed benut, dat het de gemeente op extra kosten jaagt. Daar staat tegenover dat er geen afval "over diek" gaat.

De opbrengst van leges blijft naar verwachting €200.000,- achter. Het aantal afgegeven bouwvergunningen is stabiel, maar doordat er geen grote bouwprojecten bij zaten, viel de totaalopbrengst lager uit. Doel is dat de leges kostendekkend zijn, b en w kijken of dit op een andere manier kostenneutraal kan. Meevallers zijn er ook. Zoals de grondexploitatie van de Groeneplaats, die €120.000,- meer oplevert. Er komt meer toeristenbelasting binnen. Dat betekent ook dat StifT €60.000,- méér krijgt.

Een en ander is niet zonder gevolgen voor de begroting. Het is aan de raad om te besluiten op welke manier die sluitend wordt. Op een deel van de kosten die de gemeente maakt, kan de politiek invloed uitoefenen, maar op een ander deel niet. Zo is het ook met de inkomsten. Welk deel van de kosten en de opbrengsten "beïnvloedbaar" zijn en welk niet, heeft het college nu inzichtelijk gemaakt. Zowel voor de korte als voor de lange termijn. Dit varieert per soort.

De Algemene Reserve van de gemeente daalde van bijna €4 miljoen een jaar geleden naar €2,67 miljoen per 12 juli 2017. Een flinke daling, maar niet alarmerend en nog altijd ruim boven de ondergrens van €2 miljoen.