Opbrengst E-vignet

lager dan verwacht

De opbrengst uit het E-vignet blijft flink achter bij de verwachting. De inkomsten die voor dit jaar waren begroot op ruim €3,5 miljoen blijven naar verwachting steken op ruim €2,75 miljoen. Doordat de kosten hoger uitpakken valt de totale parkeerexploitatie in 2017 naar waarschijnlijk ruim €1 miljoen lager uit.

Het tegenvallende resultaat heeft als gevolg dat er minder in het Mobiliteitsfonds zal worden gestort. In plaats van de in de begroting opgenomen €1,5 miljoen, zal de verwachte storting ruim €1 miljoen lager uitkomen op €470.000,-. Het college van b en w maakte deze (te verwachten) cijfers gistermiddag bekend, op basis van de zogeheten Halfjaarrapportage. Wel benadrukt wethouder van Financiën Frank Kingma dat in verhouding met 2016 nog altijd het dubbele aan parkeerinkomsten binnenkomt.

Betaald parkeren

Dat de inkomsten hoger zouden uitpakken, was te verwachten nadat de gemeente dit jaar voor heel Texel betaald parkeren had ingevoerd. Voor het begrote bedrag werd ook met meerdere factoren rekening gehouden, onder meer de stijgende tendens van het vervoer door TESO. Uitgangspunt was het zogeheten "middenscenario" dat de gemeente had uitgestippeld. Maar de inkomsten uit het E-vignet blijven daar naar verwachting dus ruim onder. Mogelijke oorzaken van de tegenvaller is volgens Kingma dat gasten die een weekend komen, niet voor een duurdere week of jaarkaart, maar voor een goedkopere dagkaart kiezen, in de verwachting daarmee minder geld kwijt te zijn. Maar mogelijk laten ook meer mensen dan vooraf ingeschat hun auto gedurende hun verblijf op hun vakantieadres staan. De gemeente baseert zich op de cijfers tot en met juli. In de maand juni was de parkeeropbrengst lager dan verwacht, maar juli juist hoger. Mocht die tendens zich voortzetten, dan kan eindopbrengst nog meevallen.

Hogere kosten

Aan de uitgavekant werden meer kosten gemaakt dan voorzien door het beheer van 45 gedigitaliseerde in plaats van 18 oude oude automaten. Het digitale betalingsverkeer brengt meer kosten met zich mee. De meerkosten voor de webwinkel en betalingstransacties zijn €135.000,-. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van de automaten hoger, meerkosten €60.000,-. Ook de personele inzet is hoger, zo gaat het aantal te controleren parkeerplaatsen omhoog van 2000 naar 6000, een jaarlijkse extra last van €100.000,-.

Met als gevolg dat de eerste storting in het Mobiliteitsfonds geen €1,5 miljoen, maar €470.000,- wordt. In 2013 besloot de raad nog de gehele meeropbrengst uit het Texelvignet in het Mobiliteitsfonds te storten. Die was voor 2017 begroot op €2,3 miljoen. Maar vorig najaar besloot de raad acht ton te gebruiken om de begroting voor 2017 sluitend te maken.