Bluesgangers uit Hilversum met Ingrid Hennink. Vijfde van links Henk Nollkämper (mond open).
Bluesgangers uit Hilversum met Ingrid Hennink. Vijfde van links Henk Nollkämper (mond open). Foto: Onbekend

Hoog reüniegehalte

Texel Blues, dit jaar in het weekend van 13 tot en met 15 oktober, kent veel trouwe bluesgangers. Een festival met een hoog reüniegehalte. Voor Texelse liefhebbers, maar ook veel overkantse bluesfans komen er elk jaar voor naar het eiland.

"Gezelligheid, leuke muziek, een weekendje weg, lekker een hapje eten en een relaxed sfeertje. Als je tegen iemand aanloopt is het niet van: "Godver..", maar gewoon "Sorry". Gerard Nollkämper uit Hilversum komt met zijn vriendengroep al meer dan een kwart eeuw naar het Bluesfestival. Ook in het weekend van 13 tot en met 15 oktober zijn ze er weer bij.

Texel Blues kent een hoog reüniegehalte. Zoals Nollkämper, 32 jaar lang exploitant van het roemruchte café Felix 3. "Iemand kwam eens op het idee om naar het Bluesfestival op Texel te gaan. 'Gaan jullie mee?" Zo kwam het dat Nollkämper met een groep stamgasten in oktober naar Texel afreisde om te gaan 'bluesen'. Het eiland was hem niet onbekend. "Mijn ouders hebben jarenlang gekampeerd op de Turkste Tent. (nu Euroase). Ik denk dat ik hier nog wel verwekt ben." De band met het eiland is zó sterk, dat hij en zijn vrouw Fiona zelfs trouwden op Texel. Doordat zij het eerste stel waren dat in 2000 elkaar hier het jawoord gaf, werden ze zelfs uitgeroepen tot "Millenniumpaar". Het leverde hen een speciale oorkonde op van de gemeente en met de plechtigheid ten overstaan van ambtenaar van de burgerlijke stand Wout Stam haalde het de Texelse Courant.

De groep uit Hilversum onderhoudt een warme vriendschap met Ingrid Hennink, tot voor kort uitbater van De Kombuis. "Elke zaterdagmiddag om 16:00 uur gingen we naar haar café op de haven voor een paar gezellige uurtjes en daarna lekker te bluesen." Ze logeerden op verschillende adressen. "Jaren bij Happy Days (nu Bij Jef), op Loodsmansduin en alweer jaren slapen we in Hotel Den Burg. We komen altijd het hele weekend en gaan ook naar het concert op zondagavond. Ook bij het 25-jarig jubileum." Smaken verschillen, zo bleek bij het afsluitende concert. "Ik heb een band nog nooit een zaal zó snel zien leegspelen. Ik hoop dat ze bij het dertigjarig jubileum een betere keus maken. (nu speelt de Errol Linton Blues Band uit het Verenigd Koninkrijk). Maar, eerlijk is eerlijk, eigenlijk heeft Texel Blues altijd een goed programma. Voor de organisatie van een popfestival in Hilversum gingen we altijd bands kijken op Texel."

Op veel Texelaars zijn trouwe Bluesgangers. Zoals Jan Veeken. Hij slaat al een paar decennia (sinds zijn werk achter de bar dat toelaat) geen Bluesfestival over. "Ik hou van blues, maar ook van rock. Het mooie van het festival is dat je allerlei verschillende stijlen blues tegenkomt. Het is ook een soort reünie. Elk jaar kom je zo ongeveer dezelfde mensen tegen. Veel Texelaars, maar ik heb mijn huis ook vol zitten met mensen van de overkant." Gezelligheid, muziek, een praatje maken en een biertje. TexelBlues ten voeten uit.

De organisatie verwacht dat het dertigjarig jubileum en het aantrekkelijke programma (extra) veel bezoekers van de overkant zal trekken. Het advies aan Texelaars is daarom tijdig een toegangsbewijs te bestellen. Want vol is vol. Dat kan via de website www.texelblues.nl.