Diverse bruinvissen aangespoeld met geamputeerde staarten

Langs de Texelse kust zijn de afgelopen weken vier dode bruinvissen met een geamputeerde staart aangespoeld. Ook op Vlieland werd een bruinvis zonder staart waargenomen.

Wetenschappers hebben er hun zorg over uitgesproken, omdat de bruinvis een beschermde diersoort is. "Het is niet zo fijn als je nu met het gezin langs het strand loopt en er ligt daar opeens een dode bruinvis met afgehakte staart", aldus onderzoeker Mardik Leopold van Wageningen Imares in Den Helder.

Er zijn volgens hem aanwijzingen dat de aangespoelde bruinvissen bijvangsten zijn geweest in visnetten van de staandwantvisserij. Bruinvissen jagen vlak boven de bodem. Als ze vervolgens in een op de bodem staand net verstrikt raken, raken ze daarin verward met verdrinking als gevolg.

"Nu lijkt er iemand te zijn die liever het net heel houdt dan zo'n (toch al dode) bruinvis en dus maar de staart eraf hakt. Dat scheelt weer ontwarren."

Pathologisch onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht onderzocht het exemplaar dat op Vlieland werd gevonden en spreekt van geamputeerde staarten. "Dit zien we niet vaak." Uitgesloten wordt dat de amputaties het gevolg zijn van scheepsschroeven of bijtende grijze zeehonden. De verwondingen van de bruinvissen op Texel zien er exact hetzelfde uit.

Volgens haar was de bruinvis van Vlieland goed doorvoed en wijst ook niets op ziekte. De staart werd er volgens haar wel pas afgesneden, nadat het dier al was overleden. Leopold hoopt dat er heel snel een einde komt aan het afsnijden van de staarten van dode bruinvissen.

???????