Met grijpers en plastic zakken het strand op om rommel te ruimen.
Met grijpers en plastic zakken het strand op om rommel te ruimen. Foto: Jeroen van Hattum

"We doen wat terug"

Handschoenen aan, grijpers in de handen en plastic zakken bij de hand om alle opgeraapte rommeltjes in te verzamelen.

Voorzien van het juiste materiaal trekt Laura van den Akker uit Friesland met haar gezin over het strand tussen paal 17 en paal 9 om zwerfvuil te ruimen. Ze doen mee aan de Boskalis Beach Cleanup die maandag en dinsdag op Texel was.

"We willen de kinderen meegeven dat zwerfvuil niet op het strand hoort, maar dat je het moet opruimen", vertelt Laura, terwijl haar man en haar kinderen Sander en Kelvin links en rechts in de weer zijn. Een ander gezin van de camping is ook mee, eveneens om de kinderen bewust te maken van rommel op het strand.

En zo wordt er bij meer mensen gedacht die aan de vrijwillige schoonmaakactie meedoen. "We maken gebruik van het strand en de zee, dus we mogen ook wat terugdoen voor het strand", vertelt Annemijn Doornebal uit Woudenberg die samen met haar broer en zus op pad is. Ze komen uit Woudenberg, maar verblijven al sinds de jeugd veel op het eiland omdat hun moeder er vandaan komt.

Maandag haalden de schoonmakers tussen paal 28 en de Slufter 516 kilo rommel van het strand, dinsdag bedroeg de opbrengst van paal 17 tot paal 9 in totaal 605 kilo. Volgens een woordvoerder van Stichting De Noordzee, organisator van de opruimactie, zat er veel hout tussen het vuil, maar ook touwtjes, doppen, plastics en pallets. Er werden ook wat stukjes uiteengevallen paraffine gevonden. Dinsdag hielpen 85 mensen mee met het opruimen, maandag kwamen er zestig mensen in actie. Het vuil werd – in overleg met de gemeente – bij de afvalcontainers bij de strandopgangen achtergelaten.

Ook voor Joop Hartman en Alida van der Ploeg en hun kleinkinderen Chayenne en Indy Hartman was het meedoen aan de schoonmaak een manier om ervan bewust te geraken dat zwerfvuil niet in zee en niet op het strand thuishoort. Beide kinderen lieten weten dat het nuttig was om het strand op te ruimen.

Een van de opmerkelijkste vondsten was een hoefijzer en die bracht dinsdag ook meteen geluk. De weersvoorspellingen waren niet al te best, maar het bleef uiteindelijk het grootste deel van de dag droog.

Er werd op het strand tussen paal 17 en paal 9 ook wat paraffine aangetroffen, maar dat waren volgens de woordvoerder slechts al uit elkaar gevallen stukjes.

De doppen hield de organisatie apart, zodat die nog nader op herkomst en dergelijke kunnen worden onderzocht.

De Beach Cleanup Tour startte begin deze maand bij Cadzand en op Schiermonnikoog. De toer eindigt over een paar dagen in Zandvoort. Hij is bedoeld om mensen ervan bewust te maken dat zwerfvuil niet op het strand thuishoort.