Marianne Witte:
Marianne Witte: "We hebben geregeld bezoekers die advies vragen, dus daar zorgen we voor." Foto: Jeroen van Hattum

'Mooi als je boeken vindt die je wil lezen'

Via de bibliobus kwam ze zestien jaar geleden bij de bibliotheek in Den Burg terecht waar ze één van de vaste gezichten werd. Komende maandag staat Marianne Witte er voor het laatst als medewerker achter de balie.

Snel legt Marianne nog even een briefje achter de balie voordat de bibliotheek open gaat. Een briefje met tips voor leuke boeken om te lezen. "We hebben geregeld bezoekers die advies vragen, dus daar zorgen we voor." Dat ze nog maar een paar dagen in de bibliotheek werkt, is voor Marianne geen belemmering nog een nieuw lijstje te maken. Ze leest graag en deelt anderen graag in mooie boeken die ze zelf gelezen heeft.

"Dat is een van de vele werkzaamheden in de bibliotheek, het contact met de klant. Maar het is veel meer. We krijgen van elke school op Texel jaarlijks wel een keer alle klassen langs voor lessen over lezen. Of voor lessen over mediawijsheid die Vivianne Neeteson Lemkes hier verzorgt. Daarbij leer je kinderen hoe je omgaat met internet en hoe je omgaat met de sites die je daar tegenkomt."

Daarnaast zijn er geregeld lezingen of cursussen over het gebruik van internet en computers, waar Marianne allemaal bij betrokken was. "Dat zijn zeer laagdrempelige cursussen en je merkt dat mensen blij zijn dat die cursussen worden gegeven. We hebben hier nog wel eens koek van mensen gekregen als dank voor het volgen van een cursus. Dat is prettig, want dan weet je dat je werk wordt gewaardeerd." Boeken vormen een rode draad in het werkzame leven van Marianne. Ze werkte vijftien jaar bij Het Open Boek in Den Burg, zat dertien jaar in de kinderopvang waar elke dag werd voorgelezen en ze schrijft sinds de jaren negentig kinderboeken voor onder meer de series Fee Fleur en Poes Moos. Dat laatste wil ze na haar pensioen graag blijven doen.

Met name taalontwikkeling noemt ze een belangrijk element van haar werk. "Het is zo belangrijk om op jongere leeftijd veel te lezen. Dat zie je terug in de ontwikkeling van je taal. Het is prachtig als ouders vertellen dat hun kinderen boeken hebben gevonden die ze leuk vinden om te lezen. Vooral als ze moeten lezen. Ik zeg dan dat op school vaak veel dingen moeten, maar dat je hier in de bibliotheek mag lezen." Om mensen daarin te stimuleren, staat er bij de ingang een tafel waar bezoekers hun favoriete boek als aanrader voor anderen kunnen neerleggen.

Maandag 14 augustus is haar laatste werkdag. Mensen kunnen tussen 10:00 en 12:00 uur langs komen bij de bieb om Marianne te bedanken voor alle samenwerking en contacten in de afgelopen jaren. Zelf heeft ze het altijd met plezier gedaan. "Het is fijn als je werk mag doen dat je leuk vindt om te doen."

Na maandag zal ze ook nog geregeld in de bieb te vinden zijn, maar dan gewoon als lid dat boeken komt lenen. "Ik heb me voorgenomen dan ook niet meer achter de balie te komen. Dat is na volgende week klaar en dat moet je dan ook niet meer doen." Voor de rest ziet ze wel wat er op haar pad komt. "Een tijdje geleden heb ik meegeholpen met de eindredactie van het boek over Frans Hopman en dat was iets wat ik graag gedaan heb." Verder is er de zorg voor kleinzoon Jaap en één ding zal ze altijd graag blijven doen: lezen. "Ik kom er straks wel een aantal halen in de bibliotheek."