De vistafel op het HavenVistijn komende zaterdag geeft een beeld van de soortrijkheid.
De vistafel op het HavenVistijn komende zaterdag geeft een beeld van de soortrijkheid. Foto: Archief Texelse Courant

Vissers noteren vangst

"Dat is een goed teken, want dat duidt erop dat er volop leven zit onderwater." Ze zien ook dat bepaalde soorten hun verspreidingsgebied aan het vergroten zijn. "Mede als gevolg van klimatologische omstandigheden vinden er fikse verschuivingen in tijd en ruimte plaats." Om aan te tonen dat het wel snor zit met de diversiteit, maar dat die diversiteit onderhevig is aan wijzigingen, heeft een groep Noordzeevissers onlangs besloten om het vizier op scherp te stellen door de waarnemingen te noteren.

Dat wat ondermaats is, en niet onder de aanlandplicht valt, zoals onder andere wijting, schar, rog, en rode poon, gaat weer terug in zee. En ook wat er aan bodemorganismen boven water komt, gaat linea recta terug in zee. Met name die bodemorganismen en niet-marktwaardige visjes zullen bij de waarnemingen aandacht krijgen.

Weliswaar is er op basis van wat er de laatste jaren gesignaleerd is geen rapportage gemaakt, maar zijn de mondelinge meldingen wel verzameld en dan blijkt dat er van bepaalde organismen ontzettend veel rondzwemt of rondscharrelt. Een enkele keer is de redactie van het vakblad Visserijnieuws ingeseind als er iets bijzonders tussen de vangst zat. Dan volgde er een foto met vermelding in het vakblad.

Navraag bij andere vissers over bijzondere organismen levert veel informatie op. Zo worden zeepaardjes steeds vaker gesignaleerd. Otterschelpen, die de afgelopen twee jaar ook op de Hollandse stranden steeds vaker opduiken, doen het goed. Over dodemansduimen maken de vissers zich geen zorgen, want zodra zij in het Engelse deel van de Noordzee vissen, en dan daar waar zich lege grote schelpen (Sintjakobsschelpen) en stenen bevinden, komen ze wekelijks tienduizenden tegen. Dodemansduim is een sponsachtige en hecht zich aan hard substraat. Zodra ze tussen de vangst zitten, gaan ze onbeschadigd weer overboord. In het Nederlandse deel komen Noordzeevissers deze sponsachtige iets minder vaak tegen, maar wel meer dan voorheen. Ofschoon het van de omstandigheden onder water afhangt, zoals saliniteit, stroom, bodemstructuur en voedselbeschikbaarheid, treffen Noordzeevissers ook steeds vaker zeedonderpad, harnasmannetjes, dwergtong en pitvisjes aan. Deze vissoorten zijn niet voor consumptie geschikt maar maken wel deel uit van het leven in zee.

De diversiteit aan vis is te aanschouwen op de vistafel op het HavenVistijn komende zaterdag in Oudeschild.