Afbeelding
Foto:

Wat ik zeggen wou

Duinboeren

Honderden jaren zijn de duinen van Texel beboerd door duinboeren. Vele generaties lang, Maar door beleid van SBB moesten de Duinboeren met de schapen verdwijnen. Terwijl de schapen zulk nuttig werk deden. Kijk nu naar De Mok en de vergrassing. Ruim een jaar zijn de schapen weg - mei 2016- na één telefoontje SBB dat de schapen weg moesten. Vervolgens worden ze op een klein stukje weiland opgesloten, ook van SBB. 's Ochtends nóg een telefoontje, dat ze ook daar weg moesten. Waarop gevraagd werd of er dan elders een stukje was voor de tachtig schapen die er liepen. Dat was niet zijn probleem, werd geantwoord. Dit werd later ontkend.

Afgezien van dat je ineens met extra 80 schapen zit, is dit natuurlijk geen prettige kennisgeving. Je wordt als oud vuil aan de kant geschoven, zo werd het ervaren door ons. Vervolgens hoor je niets meer, na diverse malen dat verzocht werd of er nog schapen heen konden. Nu moet je niet denken dat de schapen daar in De Mok uit weelde lopen. De Hoge Berg ligt al vele jaren onder vuur met de schapenbedrijven. Het is al tientallen jaren een noodlijdende sector. In zijn algemeen al. Met name op de Hoge Berg, die zijn eigen problematiek heeft. Zoals een slechte grasmat en verdroging. Natuurcultuurland die amper iets van verbetering mag krijgen SBB. En dan vraag je je af: waarom? Is het dan zo verkeerd wat we deden en doen? Ziet het gebied er dan zo belabberd uit? Wordt dit nu niet voor niets het mooiste gebied van Texel genoemd? Hebben de boeren van de Hoge Berg niet als architecten dit wonderschone landschap gemaakt?

Wintervoorraad

De schapen lopen onder meer in De Mok omdat de grasmat op de Hoge Berg heel oud is. En dus niet bepaald lekker en groeizaam is voor de schapen. Ook straks niet meer bijgevoerd, ontwormd. Maximaal vier schapen per ha. Er mag niet worden gescheurd oftewel verbeterd door nieuw gras in te kunnen zaaien, straks niet meer bemest op de meeste percelen. Dan wordt het helemaal een uitgevreten grasmat. Het Gouden Boltje, dat zijn naam te danken heeft aan de gele droge weilanden. Wordt liefkozend zo genoemd, dat wel. Maar om er een goed lam vanaf te halen, niet bepaald. En alles kan gebeuren zoals SBB het wil - wij hebben altijd goede samenwerking gehad met SBB - alleen dan moet er wel een beloning tegenover staan. Want ook onze schoorsteen moet roken. Zoals nu nog geen wintervoorraad 2017. Het is niet voor niets dat onze schapen naar de overkant gaan om gedekt te worden na een poos in de grazige weides van Noord-Holland gelopen te hebben om grotere worp lammeren te telen. We zaten een tijd op 1,2 per schaap gemiddeld. Dus een hele droge boterham. En let maar eens op wat er in oktober nog op de Hoge Berg loopt aan schapen, een handje vol. Lege percelen. Dat wordt het gezicht van de Hoge Berg met dit beleid.

Toppunt

En nu een schapenboerin van de overkant die de begrazing van de duinen wel op zich wil nemen. Iets wat de Texelaars ook kunnen en zeker er lopen ook nog boeren die dit gewend zijn en een generatie die wil opvolgen. Werkelijk, het zou toch het toppunt zijn dat iemand dat van de overkant op zich zou gaan nemen. Het zal onze tijd wel duren, wij hoeven nog maar een paar jaar tot we "uitgeboerd" zijn en dan onze opvolger. Derde generatie Hoge Berg. Kan hij dan nog wel boer blijven of worden die boeren nog steeds in allerlei bochten gedwongen zoals niet kunnen investeren? Als het een natuurgebied wordt wat blijkbaar het doel is en er mogen maximaal 4 schapen op een ha lopen dan kan je wel nagaan dat dit geen mooi toekomstbeeld geeft. Afgezien van geen gezicht. En alle vergoedingen gaan dan ook niet meer naar de beheerder maar naar de natuurorganisatie. Net als vroeger. De horigen kunnen buigen voor hun meester de grootgrondbezitter. Of moeten we onze eigen (wei)land maar vol zetten met bomen en van de boerderij een sexboerderij maken? Wij weten het ondertussen niet meer.

Martin, Ellen en IJsbrand,

maatschap Kikkert