Rutger van Zetten:
Rutger van Zetten: "Nergens in Nederland vind je zoveel schapen als hier en dat vind ik best bijzonder." Foto: Jeroen van Hattum

Prachtig om met schapen te werken

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik vind de Hoge Berg echt een mooi gebied. Ik kwam altijd graag in Engeland, vooral in het Lake District, en daar heb je als afscheiding rond het land stonewalls. Het is er bergachtig en je ziet overal schapen. Met een beetje fantasie vind ik dat je dat op de Hoge Berg ook ziet. Je hebt de tuunwallen, het is heuvelachtig en natuurlijk de schapen. Dat maakt het dat ik het een prachtig gebied vind.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik kom uit de Betuwe. Ik ben geboren in Den Bosch en opgegroeid in Waardenburg. Hiervoor heb ik drie jaar in Beesd gewoond waar we bij mijn vorige werk op een landgoed woonden. Ik kom zelf midden uit het dorp en we vonden het heerlijk dat we de mogelijkheid kregen om vrijaf te gaan wonen. We zijn eind januari hierheen verhuisd met mijn vrouw en twee kinderen. We zijn op Wezenspyk komen wonen

Ik had niet gedacht in korte tijd zoveel mensen te leren kennen

Wat voor werk doe je?

Bij Wezenspyk zijn we bezig een schapenmelkerij op te zetten en daar ben ik voor aangenomen. Een supermooie uitdaging. Ik kom helemaal niet uit de schapen, heb voornamelijk in de koeien en de varkens gewerkt, maar schapen zijn wel mijn passie. Ik kwam in Engeland veel bij schapenboeren wat ik echt geweldig vond. Maar om in Nederland een baan in de schapen te vinden, valt niet mee. Tot ik vorig jaar een vacature zag staan voor een schapenboer/melker op Texel. Een prachtige uitdaging waar ik elke dag plezier van heb.

Wat doe je naast je werk zoal?

Ik kom naast het werk regelmatig bij de Waddel. Aangezien ik nog veel moet en kan leren over schapen kan ik op die manier een hoop leren over de schapenhouderij en over het schapenmelken. Ik deed altijd graag aan schaatsen en dan met een schaatstrainingsgroep, maar dat is na de verhuizing naar een redelijk dieptepunt gezakt. Ik hoop het nog een keer op te pakken alhoewel het schaatsen hier op Texel niet zal meevallen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind dat de mensen zich open voor je opstellen. Ondanks het feit dat ik hier nog maar kort woon, heb ik al aardig wat mensen leren kennen. Ik had van te voren ook niet gedacht dat ik in zo'n korte tijd zoveel mensen zou leren kennen. En het is hier ook van 'doe maar gewoon dan doe je gek zat' en daar hou ik wel.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur vind ik prachtig. Je hebt alles: duinen, bos, heide noem maar op. Wat natuurlijk een hoop vogels trekt en dat komt goed uit, want daar mag ik graag naar kijken. Niet dat ik er echt op uit trek om vogels te gaan kijken, maar ik loop veel buiten waardoor je vanalles ziet. Als je zag wat hier afgelopen voorjaar aan weidevogels rondvloog. Prachtig. En allerlei andere vogels. Ik kan er enorm van genieten. Misschien toch maar op z'n tijd erop uit trekken om vogels te gaan kijken.

In welk café/restaurant kom je graag?

Op het moment zeg ik, geef mij de aardappels, groente en vlees van mijn vrouw, dan weet ik zeker dat ik goed eten heb. We zijn eigenlijk nog niet uit eten geweest en ik geef daar ook niet zoveel om. Het duurt mij veel te lang voordat je wat hebt, maar dat zal waarschijnlijk aan mezelf liggen.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Schapen op de Hoge Berg. Ik hoor om me heen regelmatig verhalen dat er minder schapen of geen schapen meer op de Hoge Berg mogen door natuurorganisaties omdat er meer planten moeten komen. Al woon ik er nog maar kort, ik vind dat de Hoge Berg zonder schapen geen Hoge Berg meer is. Het is toch geweldig als je daar rondrijd en al die schapen ziet rondlopen. Er zijn daar schapenboeren die er al heel lang boeren en die weten hoe ze met het gebied moeten omgaan. Als je kijkt wat er al aan planten groeit, is het volgens mij een kwestie van met elkaar om de tafel gaan en zorgen dat de schapenboeren en natuurorganisaties eruit komen. Want een Hoge Berg zonder schapen is volgens mij de doodsteek voor de Hoge Berg

Wat zou er op Texel anders mogen?

Schotse hooglanders, konikspaarden en wat er nog meer rondloopt in de duinen wat daar niet thuis hoort eruit. Wat schapen betreft het liefst Texelaars of wat er op lijkt terug in de duinen en als dat echt niet gaat dan graag andere Nederlandse rassen. Ook met de koeien. We hebben zelf prachtige runderrassen. Ze zijn misschien niet zo sterk als de koeien die er nu lopen, maar kunnen hetzelfde grazen. Op sommige plekken worden ze al ingezet. Dat is toch veel mooier? Het is een win-win-situatie. De duinen worden begraasd en zeldzame runderrassen worden in stand gehouden.

Goede herinnering aan Texel?

De verhuizing naar Texel. Ik heb nog geen moment spijt gehad van de verhuizing en het werk dus ik vind die verhuizing wel een mooie herinnering.

Wat is er zonde aan Texel?

Dat is een lastige vraag. Dan kijk ik toch een beetje naar mijn eigen vakgebied en akkerbouwers zullen het misschien niet waarderen. Er word toch wel behoorlijk grasland gescheurd voor akkerbouw en ook op plekken waar ik liever schapen zie lopen. Dat vind ik jammer. Als het akkerbouw geworden is, komen er niet zo gauw schapen meer. Dat wil niet zeggen dat ik de akkerbouwers geen land gun, want ook akkerbouw vind ik een prachtige tak om te zien.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Nergens in Nederland vind je zoveel schapen als hier en dat vind ik best bijzonder. Daarnaast vind je alle takken in de landbouw hier wel terug net als de natuur. Zo'n beetje alles vind je wat je voor de rest nergens ziet op z'n relatief klein stuk gebied.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dan op Wezenspyk een goed draaiend melkschapenhouderij opgezet te hebben. Dat zie ik op het moment als grootste uitdaging en dan zien we wel weer verder.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Herbert Verschuur. Met hem hadden we zo'n beetje het eerste contact op Texel. Hij en zijn vrouw hebben ons zeker in de kerk waar we zitten opgevangen. Daarnaast is het een fanatieke brandweerman in opleiding. Ik ben wel benieuwd hoe hij het eiland ziet