Ontwerp van de nieuwe garnalenkotter TX68
Ontwerp van de nieuwe garnalenkotter TX68 "Bona-Fide" van de familie Kalf. Foto: Bron: Familie Kalf

Erik Kalf TX65 bestelt nieuwe garnalenkotter

Erik en Anita Kalf van de TX65 "Bona-Fide" laten een nieuwe garnalenkotter bouwen. Het schip wordt gebouwd door de Urker scheepswerf VCU.

Het nieuwe schip, dat een lengte krijgt van 23.95 meter, twee meter langer dan zijn voorganger, vervangt de TX65 waarmee Erik Kalf in 2007 als garnalenvisser van start ging en die gebouwd is in 1990. "Ik had nooit verwacht dat ik nog eens een nieuwe kotter zou doen. Maar de markt is goed voor dit soort schepen. Een collega-visser uit Den Oever laat ook een nieuw schip bouwen. Toen hoorde ik wat je voor zo'n kotter als deze kan beuren." Het was snel geregeld. Toen ik vrijdag de makelaar belde kwam Tjeerd visser uit het Friese Wierum zaterdag de kotter bekijken. Maandag werd de koop beklonken." Kalf blijft nog een paar maanden op het schip varen om de nieuwe eigenaar wegwijs te maken.

Het gaat al een paar jaar behoorlijk goed in de garnalen, dat wil zeggen: de vangsten zijn laag, maar de prijzen van de garnalen goed. Zelfs zó goed, dat Kalf zich afvraagt of het op termijn wel goed is. "De handel verdient momenteel weinig, als er straks weer meer wordt aangevoerd, moet ik het nog maar zien." Desondanks vertrouwen in de toekomst, anders bestel je geen nieuw schip. Kalf, die een uur of tachtig, negentig uur werkt per week, kan zich geen ander leven voorstellen dan op zee. Tien jaar geleden gaf hij zijn baan bij TESO op om voor zichzelf te beginnen. Een periode met pieken en dalen. "2011 was wel het minste jaar", doelt hij op de grote aanvoeren en de bodemprijzen. Nu is het andersom. Hoe kan het dat er zó weinig garnalen worden gevangen? "Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat de hoeveelheid kabeljauw en wijting toeneemt en die eten garnalen." Kalf vermarkt zijn garnalen zelf zowel gepeld als ongepeld, onder het logo "100% Texelse garnalen". Hier houdt Anita zich vooral mee bezig. Een dagvers product dat in eigen beheer machinaal wordt gepeld en via de groothandels in veel restaurants, op Texel en aan de overkant wordt geserveerd. Een paar jaar geleden werden hun garnalen genomineerd voor Held van de Smaak, waarvoor ze de tweede prijs behaalden.

Kalf vist grofweg van Scheveningen tot Esbjerg. Vanaf eind april, begin mei, als de garnalen meer in ondiep water zitten, in en rond de Waddenzee en in de winter, wanneer de garnaal de diepte opzoekt, meer onder Duitsland en Denemarken. "Die variatie is leuk. Dit wordt een schip waarmee we, ook dankzij de geringe diepgang van twee meter, alle kanten uit kunnen en ook met redelijke golfslag nog kunnen vissen. Een we hebben ook een binnenvergunning, om in de Waddenzee te vissen. Het voordeel van nieuw bouwen is dat je precies kunt bouwen zoals je wilt. De lengte is het maximale wat we mogen." Uitgerust met een vermogen van 300 pk, vier caterpillar motoren. Een hoofdmotor, twee generatorsets en een havenset. Het schip krijgt - uiteraard - moderne apparatuur en er wordt veel roestvrij staal in verwerkt. Op het verwerkingsdek, de vloer onder de winch, de ankerlier met bijbehorende kettingbak en dat soort plekken, waarvan we weten dat het snel begint te roesten. Onderhoudsarm en als we nog eens gaan pulsvissen, kunnen we die spullen er zo in hangen." Met garnalenvissen met stroomstootjes zijn wel proeven gedaan, maar daar is het vooralsnog bij gebleven. "Maar je weet niet wat de toekomst brengt." Kalf voerde gesprekken met meerdere scheepsbouwers. "Bij VCU had ik het beste gevoel en zij zijn er ook blij mee." Bedoeling is dat het schip volgend jaar mei in gebruik wordt genomen.