Bezuiniging pakt nadelig uit na stijging van vervoer naar Taalklas

Het leek een paar jaar geleden een praktische bezuiniging bij de gemeente: het budget voor de taxikosten voor leerlingen ging omlaag van €182.119,- in 2014 naar €147.119,- in 2015 in de verwachting dat minder kinderen gebruik zouden gaan maken van het leerlingenvervoer.

De praktijk pakte anders uit: begin dit jaar stond er opeens een kostenoverschrijding van €40.000,- op het budget in de gemeentelijke jaarrekening over 2016 en dat leidde tijdens de laatste raadsvergadering tot vragen van de politiek. De praktijk: de bezuiniging was gebaseerd op de verwachting dat er door de afnames van geboorten en de invoering van het passend onderwijs minder kinderen gebruik zouden maken van het leerlingenvervoer.

Tegelijkertijd kwamen er volgens antwoorden van het college in 2015 en 2016 gezinnen met een status op het eiland wonen en acht kinderen uit die gezinnen waren destijds aangewezen op de Taalklas bij het AZC in Den Helder om de Nederlandse taal machtig te worden. De gemeente is verplicht om jonge kinderen (basisschoolleeftijd) die op meer dan zes kilometer van hun woning naar school gaan te vervoeren of de reiskosten te vergoeden, waardoor voor hen een beroep werd gedaan op het budget dat net was afgeslankt.

De Taalklas is er voor kinderen ouder dan zes jaar, zodat zij niet worden beperkt door een taalachterstand, maar op een gegeven moment gewoon mee kunnen draaien in het regulier basisonderwijs. Kinderen van statushouders jonger dan zes stromen over het algemeen automatisch mee in groep 1 dan wel 2 op school.

De Texelse basisscholen hebben inmiddels wat gedaan aan het heen en weer reizen van de Texelse kinderen naar Den Helder. Sinds 1 augustus 2016 is er een Taalklas op het eiland die de scholen zelf hebben georganiseerd. "De kinderen hoeven nu niet meer naar Den Helder. Zij gaan nu naar deze taalklas of zijn ingestroomd in een van de Texelse basisscholen."