Optreden van de Horizontoer een paar jaar geleden.
Optreden van de Horizontoer een paar jaar geleden. Foto: Archief Texelse Courant

Artiesten Horizontoer strijken zaterdag en zondag neer op Texel

De jaarlijkse Horizontoer strijkt komende zaterdag 5 en zondag 6 augustus neer in Den Burg en Oudeschild. Tientallen artiesten geven overdag buiten en 's avonds binnen voorstellingen.

De artiesten, op tournee langs de eilanden, beginnen vrijdag 4 augustus in Harlingen en varen zaterdagochtend naar Texel. Het is het eerste Waddeneiland dat ze aandoen. De eerste optredens zijn zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur op de Steenenplaats en nabij de bioscoop in Den Burg. Daarna volgen ook optredens op de Groeneplaats, bij De Lindeboom en in Stayokay in Den Burg. Op de Groeneplaats komt een informatiepunt waar te zien is waar, wanneer welke optredens zijn. Dat behelst onder meer kindervoorstellingen, zang, straattheater en acrobatiek. Dat laatste is van 16:00 tot 16:40 uur op de Groeneplaats. In de Question is 's middags een masterclass voor mensen die zich hebben aangemeld bij de organisatie van de Horizontoer. Bij het Havenhotel en De Compagnie in Oudeschild zijn zaterdag vanaf 15:00 uur optredens.

Zaterdagavond zijn er vanaf 22:00 uur optredens bij de 12 Balcken, De Slock, De Zwaan en Mans in Den Burg en het Havenhotel en De Compagnie in Oudeschild. Dat gaat door tot in de nacht, met bij de 12 Balcken van 0:05 tot 1:20 uur een optreden van de Masterclass Band en van 0:40 tot 1:50 uur bij De Zwaan een optreden van Zee Wad, een eigen coverprogramma van de Horizontoer.

Zondag 6 augustus zijn er optredens op dezelfde locaties, dan beginnen de eerste voorstellingen om 13:00 uur bij Stayokay. Zondagavond zijn er vanaf 18:45 uur voorstellingen binnen in dezelfde cafés en restaurants als op zaterdagavond.

Een greep uit de voorstellingen en artiesten die komend weekend hun opwachting op het eiland maken: de jeugdvoorstelling HUIS over de angst voor het vreemde, PaardenKracht waarbij bezoekers zich gestyled in een bijzonder decor kunnen laten fotograferen, zanger en verhalenverteller Vic Willems die in 2016 met zijn Nederlandstalige nummers de Grote Prijs van Nederland won, singer-songwriter Jeanne, zanger Daniel Crane, zangeres Isabel Nolte, zangeres Belle and the Beats, de theatervoorstelling Johan en dans van productiehuis Halte 6.

De ervaring met de Horizontoer is dat het vaak het beste is gewoon te gaan lopen en vervolgens vanzelf te zien welke voorstellingen er bezig zijn. En anders even bij het informatiepunt op de Groeneplaats kijken wat er allemaal gaande is.