Beeld van de opnamen van
Beeld van de opnamen van "Boswachters gezocht". Op het hek nabij Utopia doet boswachter en jurylid Bart Zwiers zijn relaas. Foto: Gerard Timmerman

"Jullie krijgen hier echt een topboswachter!"

Boswachter op Texel gezocht. Die oproep in de landelijke media hebben ze bij Natuurmonumenten geweten. Er meldden zich zo'n 400 kandidaten. Van hen werden er tien geselecteerd, die het voor het tv-programma "Boswachter Gezocht" tegen elkaar opnamen. Zaterdag en zondag werden op en rond Texel opnamen gemaakt voor de eindronde. De eerste van acht afleveringen wordt op 1 september uitgezonden.

In de serie gaan tien kandidaten voor deze "droombaan" de strijd met elkaar aan in acht verschillende natuurgebieden. Stuk voor stuk niet opgeleid als boswachter, maar met ander werk. Een makelaar, meubelmaker, hovenier en andere beroepen. Allemaal wel natuurliefhebbers voor wie het werk als boswachter op Texel een droombaan is. Voor de camera worden de kandidaten getest op hun natuurkennis, sociale vaardigheden en andere specifieke competenties. Ze werden op sleeptouw genomen naar verschillende gebieden van Natuurmonumenten verspreid door het land, waarbij steeds een ander thema aan de orde kwam. In de ENCI-groeve in Maastricht, nu gebied van Natuurmonumenten en in gebruik genomen als recreatieplek, bijvoorbeeld het thema handhaving. Maar op de Veluwe ging het over groot wild en op Tiengemeten kwam het onderwerp Recreatie aan de orde. Zaterdag en zondag kwamen de drie kandidaten die overbleven met in hun kielzog de opnameploeg van productiebedrijf Masmedia die het programma maakt, naar Texel. Ze werden afgezet op droogvallend wad aan de oostkant van Texel en kregen onder meer de opdracht om een "bordje eten" te verzamelen voor de kluut, de wulp en de kanoet. Een groot deel van de opnamen speelde zich af rond de Wadwachtershut bij Utopia. Daar kregen ze onder meer de opdracht, conform de taak van de vrijwillige wadwachters van Natuurmonumenten, om het publiek te informeren. Het is een druk punt, met hun camera's en andere opnameapparatuur trok de ploeg veel aandacht.

Behalve dat het programma een nieuwe boswachter op Texel oplevert, is het achterliggende idee van deze serie dat de kijker een goed beeld van het werk van boswachters en een brede kijk op de natuur in ons land krijgt. Uiteindelijk blijven er drie kandidaten over waarvan een de hoofdprijs wint: een baan als boswachter bij Natuurmonumenten op Texel.

Het was aan boswachters Hanne Tersmette en Rob Zwiers om de kandidaten te beoordelen. "We testen hen onder meer op natuurkennis, hun communicatievaardigheden, hoe ze samenwerken en reageren onder bepaalde omstandigheden", vertelt Tersmette. Beide boswachters raakten met name onder de indruk van hun bevlogenheid voor de natuur en het werk van boswachter op Texel. "Ik heb nog nooit zulke gemotiveerde kandidaten meegemaakt", vertelt Zwiers. Tersmette: "Hun passie heeft ons echt geraakt. Boswachter zijn op Texel is voor hen écht een droombaan." Maar uiteindelijk komt maar één van de tien kandidaten door de eindronde. "Afscheid nemen viel zwaar." Veel emotie dus en moeilijke keuzes. Maar volgens Zwiers was het meer dan de moeite waard. "Jullie krijgen hier echt een topboswachter! Eentje waarmee Texel zich gelukkig kan prijzen."

Wie dat wordt, blijft nog even een goed bewaard geheim. Op de set en onder de kandidaten en andere betrokkenen heerst alom geheimhouding. Logisch, want de spanning moet er in de aanloop naar de ontknoping in de laatste van de acht uitzendingen in blijven.