Kok Fabrizio Previti, samen met Joram Timmerman deelnemer aan Beach Food Festival, schuift nog een pizza in de oven.
Kok Fabrizio Previti, samen met Joram Timmerman deelnemer aan Beach Food Festival, schuift nog een pizza in de oven. Foto: Gerard Timmerman

Beach Food valt goed in de smaak

Het vergt durf en vindingrijkheid om op een afgelegen plek in de buitenlucht een driedaagse culinair festijn te organiseren. De weergoden waren de tweede editie van het Beach Food Festival gunstig gezind, het grootste deel van het evenement was het aangenaam weer en goed toeven.

Foodtrucks, rijdende keukens, tentjes en ander rollend materieel waren neergestreken op het grasveld op de punt van de Passantenhaven omgetoverd tot een openluchtrestaurant. Terwijl de rijdende keukenbrigade allerlei hapjes bereidde, vermengden op het terrein allerlei geuren van de verschillende gerechten zich met elkaar. Er was voor elk wat wils, van vlees tot vis, oesters, oosterse gerechten, crêpes, ijs, koffie, vruchten- en andere drankjes en allerlei andere smakelijkheden. Op de eerste dag, toen de wind meer van zee kwam, was het nog wat fris, zeker 's avonds toen het stevig begon te waaien en te regenen. De bedoeling om zoals vorig jaar ook het Waddenstrandje te benutten, pakte verkeerd uit. Toen de vloed kwam opzetten en het terras onder water liep, moest het strandje in allerijl worden ontruimd.

Veel Texelaars

Gelukkig was er op het grasveld meer dan genoeg ruimte, bezoekers konden een rondje maken langs de verschillende uitspanningen. Zaterdag heerste grote drukte, met name opvallend veel Texelaars wisten het festival te vinden. Valerie Jongeneel: "Als organisatie van de tweede editie van het Beach Food Festival kijken we terug op een weekend vol cadeautjes en mooie verrassingen. Het weer, de bezoekers aantallen (bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar), de kwaliteit van de gerechten, de deelnemers en hun ongekende passie voor het vak, de muziek, aankleding en de sfeer. En ook zeker de samenwerking met alle partijen met in het bijzonder de locatie, De Waddenhaven. Onze ambities qua duurzaamheid komen overeen en ook daarom mogen wij dit festival in hun 'achtertuin' organiseren."

Ook enthousiasme bij de deelnemers: "Ik sta hier voor het eerst en weet eigenlijk niet wat me overkomt", doelde slager Peter Haker op de aanhoudende stroom klanten drie dagen voor zijn kraam. Zoals voor de curryworst die hij speciaal voor dit evenement heeft bereid. Gemaakt van wat hij noemde "vlees zonder eindbestemming", onder meer stukjes die bij het uitbenen overblijven. Maar zeker smakelijk. "Voor zo'n evenement als dit moet je wel iets bijzonders bereiden." En zo hadden ook zijn collega's verderop zich uitgesloofd en bijzondere gerechten in elkaar gestoken. Fabrizio bakte in zijn zelfgemaakte oven pizza's, bereid van meel met onder meer (gezuiverd) zeewater. Voor Beach Food was hij een samenwerking met kok Joram Timmerman aangegaan, ze bereidden ook krab en oesters. De ceviche, een visgerecht, van Vincent Eilandkeuken, viel goed in de smaak, net als de kebab van Paal 12, de mul van Brasserie TX en gevulde wrap. Het laatste gemaakt door de enige stand die niet van Texel kwam.

Aanpoten

En zo waren er tal van bijzondere gerechten te proeven, was het aantal foodtrucks dat meedeed flink gegroeid en lag het accent bij de gerechten op Texelse producten. Aardbeien uit de Zelfpluktuin, vlees van Novalishoeve en ga zo maar door. De aangeprezen "Zeevonkies" waren niet eetbaar, maar werden als zelfgemaakte sieraden verkocht. Het eten was amper aan te slepen, Karina Zeeman van Smakelijk en Meer reed herhaaldelijk heen en weer naar Den Burg om ingrediënten aan te vullen. Achter de fornuizen heerste vrolijkheid, maar het was ook aanpoten. Menig restauranthouder is tegenwoordig ook "mobiel", maar in het huidige hoogseizoen moest ook de zaak elders op Texel draaiende worden gehouden.

Ontspannen sfeertje

Achter de schermen heerste soms hoogspanning, die voorbijging aan de vele bezoekers die op het entree-vrije terrein een kijkje kwamen nemen en bij tijd en wijle een drankje namen. Tussen de foodtrucks heerste een ontspannen sfeertje, opgeluisterd door muziek van Marco van Sambeek en zijn kompanen. Een sfeertje vergelijkbaar met Sommeltjespop, menig bezoeker koesterde zich in één van de bijzondere zetels in het zonnetje. Met name op zaterdag veel Texelaars op de been, die volgens goed gebruik gezellig een praatje met elkaar maakten.

Ontspannen sfeertje tussen de foodtrucks

Derde editie

Het bleef overdag lang droog, tot zaterdagavond een uur of half acht de hemelsluizen open gingen. Op een moment dat menig Texelaar na het werk nog even poolshoogte kwam nemen. Met de regen liep het terrein snel leeg. Zondagmorgen en aan het begin van de middag was het weer nog onstuimig, waardoor de derde dag wat later op gang kwam. Maar met de komst van het zonnetje in de loop van de middag, keerden ook de bezoekers terug en kon het festival 's avonds met tevredenheid worden afgesloten. Valerie Jongeneel laat er geen onduidelijkheid over bestaan: "Wat ons betreft komt er zeker een derde editie."