Lunchroom/brasserie in pand van voormalige werkplaats

Het pand Heemskerckstraat 12 in Oudeschild, waarin voorheen onder meer een werkplaats annex showroom was gevestigd, mag voor horecadoeleinden worden gebruikt.

De gemeente heeft een verzoek daartoe gehonoreerd. De bestemming van het gebouw moet hiervoor worden aangevuld met een functieaanduiding horeca, categorie 2. Dit is mogelijk op basis van een wijziging van de bestemming. Er moeten wel parkeerplaatsen worden aangelegd of die moeten financieel worden gecompenseerd. In totaal gaat het om 20 parkeerplaatsen. Het perceel Heemskerckstraat 12 staat te koop en belangstellenden voor het pand hebben plannen om hier te gaan wonen en werken. Het is de bedoeling dat hier een lunchroom/brasserie wordt gevestigd met daarboven een woning. In de woning komen drie kamers voor logies met ontbijt. De bestemming van het perceel is Centrum. Deze bestemming laat de vestiging van een horecazaak niet toe. Alleen als er een functieaanduiding voor horeca op het perceel zit is dat mogelijk. In de regels van het bestemmingsplan Oudeschild zit de wijzigingsbevoegdheid voor het opnemen van een functieaanduiding Horeca, categorie 1 en 2. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Het verzoek is hieraan getoetst. De komst van een horecazaak, in de vorm van brasserie/lunchroom, voldoet aan de voorwaarden.

Meer diversiteit

Deze vorm van horeca is volgens b en w nog niet in de Heemskerckstraat aanwezig. Naastliggende bedrijven worden door de komst niet in hun ontwikkelingsmogelijkheden beperkt. "Met de komst van de brasserie/lunchroom komt er meer diversiteit in de Heemskerckstraat. Dit kan ook meer publiek aantrekken." De nieuwe ontwikkeling is ook getoetst aan de retailvisie Texel (Voorzieningenstructuur 2025). Daarin is voor Oudeschild aangegeven dat er nog nieuwe horecamogelijkheden zijn in het centrumgebied. Dit pand ligt in dit centrumgebied.

"Door een totale renovatie/upgrading van het pand verbetert de uitstraling van de Heemskerckstraat op deze hoek."