Rosmolen houdt

gemoederen bezig

Het dan wel geen doorgang vinden van de rosmolen, in De Waal blijft het de gemoederen bezighouden. Ondanks dat de rechter er voorlopig een streep door heeft gezet, is het vertrouwen van een aantal dorpsbewoners in een goede afloop niet groot, zo blijkt uit een uitgebreide brief naar de gemeenteraad. Een bloemlezing:

"Directe aanleiding voor dit schrijven is het recent (29-06-2017) door de rechter vernietigde besluit van de gemeente om over te gaan tot het verstrekken van een vergunning voor het bouwen van een replica van een rosmolen aan de westzijde van het Cultuur Historisch Museum (CHM) te De Waal. We zijn verheugd over de beslissing van de rechtbank maar ervaringen uit het verleden geven ons weinig vertrouwen in de toekomst. Vandaar . . ."

"Na het verlenen van de vergunning is er door een groot aantal inwoners van De Waal een bezwaarschrift ingediend. Ondergetekende heeft dat namens 31 betrokken en bezorgde inwoners gedaan."

"Ook hebben we vraagtekens bij de rol van de Stichting Dorpsherstel als financierder van dit plan. De Stichting slaat hiermee een geheel nieuwe weg in door een replica van een bouwwerk te willen bouwen op een plaats waar het nooit gestaan heeft...        ....Naar onze mening is dit in strijd met de doelstelling van de Stichting Dorpsherstel."

"Ter informatie: de huidige eigenaar van de Volharding (waar de rosmolen ooit gestaan heeft) zou de replica van de rosmolen wel weer terug willen. En de heer Anton Witte van "Wezenspyk" heeft belangstelling om de replica van de rosmolen bij het bedrijf te plaatsen. Een karnmolen bij een zuivelbedrijf, hoe passend kan het zijn ..."

"In het verweerschrift van de gemeente wordt volledig ten onrechte door verweerder beweerd dat het parkeerterrein dezelfde bestemming zou hebben als het museum en sinds jaar er dag ten behoeve van het museum in gebruik is. Dat is gewoon niet waar!"

"U kunt zich inmiddels wel voorstellen dat wij ons afvragen wat de waarde is van gemaakte afspraken en/of vastgestelde plannen."

"Het is een steeds terugkerend probleem dat het museum "maar doet" om vervolgens af te wachten of er inwoners van De Waal zijn die (van) zich laten horen. De museumlobby is kennelijk behoorlijk groot. Dat alles maakt het buitengewoon lastig een werkbare relatie met het bestuur van het CHM te realiseren."

Clementine Biekmann, namens BBDW (Bezorgde Bewoners De Waal)

De volledige brief is te lezen op de website van de krant.