Boy Schuiling, achter hem het JRE-schild.
Boy Schuiling, achter hem het JRE-schild. Foto: Job Schepers

Erkenning op haven

"Heel gaaf, een bevestiging van waar we mee bezig zijn", stelt chef-kok Boy Schuiling (30) van Visrestaurant 't Pakhuus op de haven van Oudeschild tevreden vast. Deze week werd bekend dat hij is toegetreden tot het koksgenootschap Jeunes Restaurateurs (JRE).

Hoewel hijzelf bescheiden blijft, is het een knappe prestatie te noemen. Twee jaar geleden begon hij met compagnon Peter Bongaards samen aan het avontuur van een eigen onderneming, en sindsdien gaat het hem voor de wind. Zo won hij eerder al de overall-prijs tijdens Texel Culinair en zijn de reacties van toerist en Texelaar erg enthousiast.

In Europa zijn 350 restaurants en 160 hotels aangesloten bij de club van jonge restaurateurs, we spreken hier dus over een select gezelschap. "Natuurlijk is het heel gaaf, maar je moet niet te hoog van de toren gaan blazen. We blijven heel hard werken om de kwaliteit vast te houden. Deze erkenning is aan mij gerelateerd, maar het is de prestatie van het hele team. Ze zijn zo gemotiveerd en ambitieus. We werken hier nu met zo'n twintig man en zonder hen behaal je deze prestatie niet", stelt hij. 't Pakhuus werd door Rik Jansma, voorzitter van JRE Nederland en zelf eigenaar van restaurant Basiliek in Harderwijk, ontdekt: "hij volgde ons al op Instagram en kwam hier lunchen toen hij met zijn gezin op Texel was. Hij reserveerde ook direct voor het diner. Enige tijd later heeft hij mij gevraagd of ik tot het genootschap toe wilde treden."

Schuiling is nu aspirant-lid, op 1 januari treed hij officieel toe tot JRE. "Het levert mij naamsbekendheid op, maar daar gaat het niet om. Het is veel leuker dat ik met andere jonge koks kan sparren over koken en over het ondernemerschap. Ik ben al uitgenodigd om in januari te komen koken in Oostenrijk samen met de andere leden van het genootschap." Volgens de chef-kok hoeft men op Texel niet bang te zijn dat hij nu minder in Oudeschild te vinden is. "Nee, hoor. Ik blijf lekker koken in het restaurant en daarnaast neem ik deel aan activiteiten in het dorp. Dit weekend geef ik bijvoorbeeld een demonstratie op het Beach Food Festival. Dat vind ik prachtig om te doen."