In Texel Zoo is meer te zien dan vogels en vlinders.
In Texel Zoo is meer te zien dan vogels en vlinders. Foto: Job Schepers

Metamorfose aan de Schorrenweg

"Ze zijn nog wat onwennig. Ze moeten eerst hun geur afgeven", vertelt Martijn Padberg over de twee witoorpenseelaapjes die op een tak boven in hun verblijf zitten. De jongste twee bewoners van Texel Zoo aan de Schorreweg zien er tevreden uit.

Wie een jaar niet in Texel Zoo geweest is, kent het niet meer terug. Nieuwe verblijven, nieuwe dieren, een frisse uitstraling en een nieuwe naam. Texel Zoo zal bij veel Texelaars bekend staan al Eureka Vogelbush. Eén stap over de drempel en men begrijpt waarom Martijn Padberg en Mariëlle Blauw hebben gekozen voor een andere naam. Onder de naam Eureka waren er veel vogels en vlinders en wat schildpadden. Een kleine opsomming van wat er nu zoal te zien is: opossums, aapjes, (land)schildpadden, tropische vogels, roofvogels, stokstaartjes, hagedissen, vlinders en prairiehonden. "Ik heb veel connecties binnen het wereldje", vertelt Martijn terwijl hij wijst naar een groep felgroene Emeraldspreeuwen, "die zijn in beslag genomen bij Schiphol en er werd een plaatsje gezocht. De stokstaartjes die we hebben, komen uit een groep van Wild Lands (Emmen red.) waar ze verstoten waren en de aapjes komen weer uit een andere dierentuin waar geen plaats voor ze was."

Luxe hotel

Het afgelopen jaar is er keihard gewerkt om alles in orde te maken. De eisen voor het plaatsen van dergelijke dieren zijn hoog. "En terecht natuurlijk. Bovendien vonden we zelf dat er het nodige aan vervanging toe was", vervolgt Martijn tijdens de uitgebreide rondleiding. Het eindresultaat mag er zijn. Texel Zoo is een luxe hotel geworden voor de dieren, zo hoeft men niet bang te zijn dat de stokstaartjes het koud krijgen, de dieren hebben vloerverwarming.

"Maar we zijn nog lang niet klaar. We zijn nog bezig met een buitenverblijf voor ze en ook binnen willen we nog één en ander aanpakken. Daar in de hoek moet wat beplanting weg, dat is te ver doorgegroeid. We willen er een mooie fontein maken. En we zijn ook al bezig met nog wat andere dieren. Het belangrijkste is dat het op elkaar aansluit. In de ruimte van de stokstaartjes moeten dus dieren komen die ook voorkomen in het oorspronkelijke leefgebied van de dieren." De verblijven zijn verruimd en Padberg en Blauw zitten nog vol ideeën over het aanpakken van andere stukken van de Zoo. "Maar we kunnen niet alles in één keer doen natuurlijk."

De dieren bij Texel Zoo hebben het goed. "Die zijn absoluut niet zielig. Mensen zeggen wel eens: 'als je ze laat vliegen zijn ze vrij.' Een vrije vogel moet heel hard werken. Eten verzamelen voor zichzelf en de jongen en ondertussen nog zorgen dat ze zelf niet wordt opgegeten. Een vogel rust alleen als hij even op een tak zit."

Ondanks de veranderingen aan de Schorreweg, hoeft men niet bang te zijn dat de roofvogels op het tweede plan komen te staan. "De shows blijven we ook zeker doen. Want niet alleen het publiek geniet ervan, wijzelf en de vogels ook." De minidierentuin in polder Het Noorden is zeven dagen in de week geopend van 9:30 tot 17:00 uur. "We merken dat ook steeds meer Texelaars ons weer weten te vinden en daar zijn we erg blij mee. Het is mooi dat je kunt laten zien wat we allemaal gedaan hebben. Het is hard werken, we doen het met z'n drietjes, maar het is heerlijk werk."