Esther Bakker bouwde van Lego een Antarctica display met een onderwaterstad.
Esther Bakker bouwde van Lego een Antarctica display met een onderwaterstad. Foto: Texels Bouwblokje

Hoeve Nieuwkoop in ban van LEGO-blokjes

De bouwblokjes van Lego fascineren jong en oud. Ook Esther Boet-Bakker is in de ban van het Deense speelgoed, dat allang niet meer alleen voor kinderen gemaakt wordt. Zij bouwde een Antarctica-achtige omgeving die gestroomlijnd overgaat in een heuse onderwaterstad van drie vierkante meter. Te zien op de LEGO-dag op zondag 13 augustus op Kampeerboerderij Hoeve Nieuwkoop aan de Pontweg 146 nabij De Koog.

Esther: "Ik ben aangestoken door de familie. Het leuke van Lego is dat je zelf kun bepalen wat je bouwt en je niet hoeft vast te houden aan de handleiding. Je kunt zelf iets verzinnen wat je leuk vindt, of het nu bestaat of niet bestaat. Voor dit bouwwerk heb ik een oude Lego-set gekocht. Het is een onderwatergebeuren met diepblauwe ramen. Wat er allemaal omheen is gekomen, hebben we zelf verzonnen. Er komen ijsberen in voor, wrakken en zelfs een neergestorte UFO. We hebben het met elkaar gebouwd en zijn er een stuk of vijf weekenden mee bezig geweest. We helpen elkaar, als iemand een leuk idee heeft, dan pakken we dat samen op."

Ook echtgenoot Erik (Bakker) en zoon Tim zijn enthousiaste Lego-bouwers. Erik: "Voor de komende tentoonstelling hebben we met het hele gezin een landschap gebouwd, met treinen, brandweer en noem maar op. Tim heeft een ridder gemaakt en ik ben nu een Engelse trolleybus aan het bouwen, die net is uitgekomen. De Tower Bridge is al gemaakt."

Verzamelaars en bouwers van Lego uit alle windstreken komen 13 augustus naar het eiland en laten zien wat zij gebouwd hebben of in de loop der jaren verzameld. De familie Bakker verbouwt daarvoor tijdelijk hun stal tot expositieruimte. Erik: "Wij zijn er best trots op dat dit gratis evenement al acht jaar zo'n groot succes is. Dit jaar komen er ook Deense Lego-bouwers, die karakteristieke gebouwen uit hun land meenemen." Op de negende editie zijn het allereerste houten Lego tot en met de laatste uitgebrachte set van Friends en veel zelf gemaakte creaties te bewonderen. Maar ook liefhebbers van Starwars, City, Technics, Brandweer en oud Egyptische geschiedenis kunnen zich vergapen aan wat getoond gaat worden. Esther: "The Great Ball Contraption, een aaneengesloten rij bewegende LEGO constructies die steeds balletjes doorgeeft aan een volgende constructie, is ook altijd een grote publiekstrekker. Het is niet alleen ongelofelijk knap om dat te bedenken en te bouwen, het maakt ook heerlijk veel lawaai door de honderden vallende balletjes". Voor de kleintjes is er een DUPLO bouwhoek. Voor de echte liefhebbers is er een mogelijkheid nieuw en gebruikt Lego en losse onderdelen te kopen. Erik Bakker: "Alles is low budget georganiseerd, zodat het evenement echt voor iedereen bereikbaar is. Op die manier kunnen wij allemaal onze passie en bouw ideeën delen met iedereen die fan is van de bouwblokjes".

Lego-bouwwedstrijd

Deze keer worden kinderen uitgedaagd iets "typisch en herkenbaars" van het eiland na te bouwen dat op het "Texelse Lego-eiland" wordt tentoongesteld. Erik: "We willen er twintig laten zien, in drie leeftijdscategorieën (0-5, 5-10 en 10-15 jaar). De makers kunnen ze zaterdag brengen." Voor drie bijzondere in het oog springende creaties zijn Lego-prijzen te winnen. Er geldt een maximale bouwomvang van 32x32 nopjes (Lego-bouwplaat). Deelnemers kunnen daarvoor uiterlijk 11 augustus hiervan een foto sturen naar e-mail info@hoevenieuwkoop.nl, met vermelding van de leeftijd.