Op de tuigpaardenshow is de top van Nederland aanwezig.
Op de tuigpaardenshow is de top van Nederland aanwezig. Foto archief Texelse Courant

Tuigpaardenshow

Liefhebbers van tuigpaarden mogen komende donderdag op de Landbouwdag niet ontbreken. Toppers uit de vaderlandse tuigpaarden demonstreren hun kunnen in de ring.

De tuigpaardenshow is al jaren een vast onderdeel van de Landbouwdag. Er komen enkelspannen, twee- en meerspannen naar Texel. Onder hen de Nederlandse kampioen van 2016 en derde op de wereldranglijst Glenn Geerts, die met zijn vierspan demonstraties verzorgt. Niet de minsten dus, die naar het eiland komen. "Als organisatie zijn we er best trots op dat we zoveel kwaliteit naar de Landbouwdag hebben kunnen halen", vertelt voorzitter Cor de Lugt.

Ronduit spectaculair zijn de shows van Aart van der Kamp, die met zijn span pony's, compleet met politiehonden, sirene en zwaailicht laat zien hoe je boeven vangt. De demonstraties gaan de hele dag door, nu en dan onderbroken door andere programma-onderdelen, zoals de rijdende mechanisatie-optocht die in het teken staat "Van gras tot zuivel". De kampioenen van de tuigpaarden worden ter plekke gehuldigd. De Lugt: "We denken dat het een prachtige dag wordt. Het is mooi dat de Landbouwdag zó breed wordt gedragen. Iedereen is enthousiast. Dit is een pracht gelegenheid om mensen kennis te laten maken met onze sector. Het is ook leuk dat historische machines uit de landbouw worden getoond door mensen van de Oude Trekker en Motorenvereniging. Maar ook hypermodern materiaal, en dan heb ik het echt over het nieuwste van het nieuwste, door mechanisatiebedrijven.