Landbouwdag: Thema van gras tot zuivel, met voor elk wat wils

"Van gras tot zuivel", is het thema van Landbouwdag Texel op donderdag 27 juli in Den Hoorn.

De agrarische sector pakt groots uit op de jaarlijkse presentatie van deze bedrijfstak. "We laten zien wat boeren allemaal doen voordat de melk in de fabriek komt", vertelt Cor de Lugt, voorzitter van de Stichting Landbouwdag Texel. Er moet nogal wat gebeuren, alvorens de tankauto de melk bij de veehouders van het erf kan halen. Te beginnen met de productie van gras, hooi of kuilgras, voedsel voor de koeien. Circa vierduizend hectare grasland groeit er op Texel, ongeveer de helft van het cultuurland, de andere helft is akkerland. De grond moet worden bewerkt, bemest, onkruid moet bestreden, het gras moet gemaaid, geschud, geraapt of geperst in balen, getransporteerd. Om daarna, al dan niet vermengd met maïs, luzerne of graszaad voor de koeien te belanden. Bij enkele Texelse bedrijven gaat dat tegenwoordig volledig automatisch met een voerrobot, maar ook bij bedrijven die meer traditioneel werken is het proces vergaand gemechaniseerd. Rond 12:45 uur begint in de ring een optocht van historisch en modern materieel, waarmee het proces van gras tot zuivel inzichtelijk wordt gemaakt.

De opening van de Landbouwdag sluit aan bij het thema. Om kwart voor elf hijst Frans Keurentjes, bestuursvoorzitter van de Raad van Beheer van zuivelverwerker Friesland Campina, de vlag samen met De Lugt. Hij komt al een dag eerder naar Texel en gaat in gesprek met Texelse boeren over het reilen en zeilen van de veehouderij op het eiland en de problemen die ze hier ondervinden.

Op het tentoonstellingsterrein is weer van alles te zien. Zo'n vijftig kramen van bedrijven met uitsluitend Texelse producten. Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel verzorgt demonstraties in samenwerking met Texelse vleesveehouders. De Texelse mechanisatiebedrijven zijn allemaal van de partij en tonen hun modernste materieel. Voor kinderen is er van alles te beleven, van een draaimolen tot een springkussen. Het vertier is gratis. Ook zijn er allerlei (klein)dieren.