Stemming prestatieafspraken Woontij etaleert politieke onmin

Pijnlijk moment woensdagavond tijdens de raadsvergadering bij de stemming over de prestatieafspraken voor Woontij. Het deed zich voor toen burgemeester Uitdehaag de stemming over liet doen nadat Texels Belang deze niet goed had geïnterpreteerd.

TB had gevraagd om de wens voor geschikte kleine, gelijkvloerse woningen of appartementen voor ouderen die niet in aanmerking komen voor het verzorgings- of verpleeghuis mee te nemen in de afspraken. Maar een meerderheid van de raad achtte dit niet nodig. In de afspraken staat namelijk ook "voldoende levensloopbestendige woningen", ook geschikt voor ouderen. Nadat de TB-wens bij stemming geen meerderheid had gekregen, bracht de burgemeester de prestatieafspraken als geheel in stemming. TB interpreteerde dit verkeerd en stemde tegen. Toen Veronne Koot daarover een opmerking maakte, toonde Uitdehaag begrip. "Het is niet mijn bedoeling raadsleden op het verkeerde been te zetten." Dit schoot Jur Schuiringa (VVD) in het verkeerde keelgat. "Als elf van de dertien aanwezigen het wel goed hebben geïnterpreteerd, is dat jammer voor TB." Waarop hij de nieuwe stemming niet afwachtte en vertrok. Uiteindelijk werden de prestatieafspraken unaniem aangenomen, met twaalf stemmen voor. Want ook Jan-Aris Eelman en Henk Jonker ontbraken.

Onderdeel van de afspraken is ook personeelshuisvesting. Er is een concept ontwikkeld voor de realisatie van personeelswoningen. Uitgangspunt hierbij is dat de bedrijven zich bezig houden met hun bedrijfsvoering en Woontij met de huisvesting van inwoners van Texel met een bescheiden inkomen. Daarnaast mogen de personeelswoningen niet ten koste gaan van de woonkansen van reguliere woningzoekenden.