Monteurs Gerard Boogaard en Daan de Lugt van IBS/Oele/Schoo in de technische ruimte van het nieuwe zwembad van De Krim.
Monteurs Gerard Boogaard en Daan de Lugt van IBS/Oele/Schoo in de technische ruimte van het nieuwe zwembad van De Krim. Foto: Gerard Timmerman

Techniek zwembad De Krim uitdagende klus

"Een heel bijzondere klus." Als Gerard Boogaard, al veertig jaar elektriciën bij IBS/Oele/Schoo dat zegt, dan moet het wel iets héél speciaals zijn. De elektrotechniek die de chef-monteur met zijn collega's in het nieuwe zwembad van De Krim heeft geïnstalleerd is een huzarenstukje.

Terwijl de één na de andere bezoeker van het vakantiepark van één van de glijbanen naar beneden sjeest en in het water plonst, geeft Boogaard met collega Daan de Lugt een rondleiding door de kelder onder het zwembad. Hier bevindt zich de technische ruimte, een gigantische balzaal vol met leidingen, bedrading, schakelkasten, computerschermen en allerlei andere techniek. Het zorgt dat het water een verdieping hoger op de juiste temperatuur, helder en zuiver is. Maar ook dat alle lampjes het doen, boven water, maar ook de vele spotjes onder water. Het bad dat begin juli opende is een belevingsbad, waar met verschillende kleuren licht verschillende sferen kunnen worden opgeroepen. Neem de glijbaan. Daar kan men door het intoetsen van een knopje zelf bepalen welke sfeer hij of zij onderweg wil. Voor de veiligheid hangen er op verschillende plekken camera's, zodat badmeester Frank van de Laat en zijn collega's goed zicht hebben op wat zich allemaal afspeelt. Met één druk op de computer verschijnen al die beelden op hun scherm. Met datzelfde touchscreen kunnen ze ook de kleur en intensiteit van het licht instellen, geluid en allerlei andere zaken regelen. Mocht ergens in het systeem iets haperen, dan krijgen ze daarover direct een signaal en toont het beeldscherm waar het probleem zit. Daarnaast alle mogelijke andere vormen van beveiliging, tegen inbraak, bliksem

Het is maar een fractie van al het vernuft dat in dit zwembad is verwerkt, dat zorgt voor de bijzondere sfeer en beleving en dat het beheer makkelijker, efficiënter en veiliger maakt. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar achter de schermen, luikjes, lampjes en andere voorzieningen schuilt een ingenieus technisch systeem. Onzichtbaar voor de bezoekers en zo hoort het ook. Maar met de grootste zorg en precisie geïnstalleerd door Boogaard en zijn collega's. "Een mooie uitdaging, weer eens wat anders dan de installatie in een doorsnee woning." Boogaard was, net als broer Giel, in de jaren tachtig ook betrokken bij de bouw van de voorloper van het huidige zwembad van De Krim.

Op kantoor bij IBS werden de werkzaamheden voorbereid door calculator en projectleider Giel Boogaard. "Het begon met één map. Maar de ene tekening was nog niet klaar, of de andere verscheen al weer op tafel. Zo groeide het dossier uit tot een dikke stapel", wijst hij het formaat. "Een gigantische, maar prachtige uitdaging, zeker gezien het tijdsbestek. In het hele traject zijn we vier weken kwijtgeraakt, doordat de start van het werk vier weken is opgeschoven." Een intensief project, waarbij de verschillende bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het elektrotechnische deel, de waterzuivering en de bouw menig vergadering hielden om werkzaamheden te "trechteren". Maar je kunt op kantoor nog zoveel plannen en op papier zitten, de praktijk is altijd weerbarstig. "Op de werkvloer moest veel met elkaar worden afgestemd. Mooi was om te zien hoe er tussen een aantal oude rotten, zoals Gerard, synergie ontstond. Het leuke van deze klus is dat het veel uitdaging bood. Onze monteurs genoten er van." Directeur Menno Schuijl: "Dit is toch iets unieks wat we maken. Daar zijn we trots op. Ook om te laten zien dat we dit op Texel ook zelf kunnen. Want de concurrenten waarmee we te maken hadden, waren niet de minste bedrijven. Er zitten grote jongens tussen."

In de catacomben van het zwembad zetten de monteurs de puntjes op de i. Tijd om zelf een duik te nemen, hebben ze nog niet gehad.