Het haventje van Sil bij laag water. Links van de pier komt de geplande wadsteiger, waarvan de lengte overigens nog niet vast staat.
Het haventje van Sil bij laag water. Links van de pier komt de geplande wadsteiger, waarvan de lengte overigens nog niet vast staat. Foto: Gerard Timmerman

Plan wadsteiger verhit Durper gemoederen

Van "wees blij dat er iets leuks wordt gerealiseerd" tot "verstoring van dit unieke nostalgische plekje en de natuur". Uiteenlopende reacties tijdens de informatiebijeenkomst op het plan voor de wadsteiger van Stichting Waterrijke Perspectieven.

"Wat gaat er in vredesnaam gebeuren?", is een vraag die geregeld valt te horen in en rond De Cocksdorp. Er gaat veel veranderen aan de noordkant van het dorp. Aan de binnenkant van de dijk een nieuw en groot gemaal, maar vooral het plan voor de buitendijkse steiger van circa 150 meter had de tongen flink losgemaakt. Op straat en op Facebook. Maar de taal die daar wordt uitgeslagen, werd in het Eierlandsche Huis niet getolereerd, kondigde gespreksleider Benno Bakker vooraf aan. De avond moest wel duidelijkheid brengen. "Zodat we - typisch Texels - niet achteraf voor voldongen feiten komen te staan." Vragen waren er te over en ook antwoorden, al waren die niet tot ieders tevredenheid. "Doel is de verbinding tussen De Cocksdorp en het wad te maken", vertelde landschapsarchitect Berrie van Elderen van Bureau V-eld. Commerciële prikkel daarbij is dat na het verhuizen van de supermarkt naar de Molenlaan, ondernemers in de Kikkerstraat minder klanten in hun zaak krijgen. Door een betere aansluiting op het werelderfgoed, verwachten ze meer reuring. Het plan behelst de aanleg van een trap van baksteen de dijk op (met daarop ook zitgelegenheid), met bovenop een uitzichtpunt, ook toegankelijk voor minder validen. Dat onderdeel is niet omstreden. Wel de aanleg van de steiger aan de andere kant van de dijk. Het haventje van Sil blijft ongewijzigd, aan de steiger kunnen ook straks scheepjes aanleggen. De uitstroom van het nieuwe gemaal wordt volgens de bouwer zodanig dat de geul niet zal veranderen. Maar de steiger zal het huidige beeld van deze rustieke en sfeervolle inham wel veranderen. Aan het eind van de steiger komt een verbreed plateau dat met het getij meebeweegt en deels overkapt wordt. "Bij eb kun je getuige zijn van de dynamiek van het wad. We zoeken nog naar een manier om de zeespiegelstijging inzichtelijk te maken." Maar hoe lang wordt de steiger nu precies? In de eerst tekening stond 200 meter, de subsidieaanvraag (die is toegekend) spreekt van 150 meter. Erik Menkveld van Natuurmonumenten, dat officieel nog niet heeft ingestemd, wilde zover nog niet gaan. "Op dit moment zeg ik: 100 meter is ook mooi om het wad te kunnen ervaren. Maar als de stichting goede argumenten heeft, misschien ook langer." De bereidwilligheid van NM (dat het beheer heeft over het wad vanaf 100 meter uit de teen van de dijk) riep wel vragen op. "NM staat toch voor behoud van natuur?" Menkveld: "Behalve natuurbescherming doen we ook natuurbeleving. Als je het wad toch gaat beleven, maak dan één goede plek, zodat het niet wordt versnipperd." Hij incasseerde applaus. Maar de handen gingen ook op elkaar voor de opmerking dat de steiger "vooral verstoring van dit unieke en nostalgische plekje is en verstoring van de leefwereld van de natuur. Het wordt tijd dat we gaan voor authenticiteit".

Vóór het zover is, moet nog veel onderzoek worden gedaan, onder meer over de natuur- en milieueffecten en moet de provincie Friesland oordelen over een ecologische voortoets, gemaakt door een onafhankelijk bureau. En er volgt nog inspraak. Ook moet nog een antwoord worden gevonden op te verwachten parkeerdrukte. Want de steiger zal naar verwachting veel publiek trekken. "Je kunt er op wachten dat er drie bussen met Chinezen stoppen."