Wat ik zeggen wou

Hondeneiland

Wij zijn net weer terug van twee weken Texel en het was als altijd een heerlijk verblijf. Inmiddels was het onze zesde of zevende vakantie op het eiland en we zijn er redelijk aan verknocht. Het zal ook niet ons laatste bezoek zijn geweest. Wat ons in negatieve zin steeds meer opgevallen is, is het grote aantal honden.

Waar je ook komt, ze zijn er altijd en overal en kennelijk is het mode om er twee of drie te hebben. De toeristenindustrie moedigt het meenemen van honden ook aan, zo blijkt uit publicaties. Daarbij wordt vergeten dat toch nog de meerderheid van de toeristen niet erg gediend is van die grote aantallen en zich ergert aan het gedrag van hun bazen.

Om maar eens wat te noemen: loslopende honden op het Wad bij De Cocksdorp, grote aantallen op de smalle winkelstraten bij De Koog tijdens de braderie, waar je voorzichtig moest zijn om niet verstrikt te raken in de lijnen. Een ergernis is ook de aanwezigheid van steeds meer honden in restaurants. Onhygiënisch.

Bij een strandpaviljoen, waar een hondenbezitter pontificaal z'n twee honden op de loungebanken liet plaatsnemen en hij was de enige niet. Het personeel wijst er wel op dat het niet is toegestaan, maar daar wordt niet altijd gehoor aan gegeven.Op de soms smalle fietspaden tref je fietsers aan met aangelijnde hond. Als je zo'n fietser moet passeren hou je je hart vast dat er geen ongelukken gebeuren. Bij een restaurant in Den Hoorn troffen wij een familie aan in het restaurant vergezeld van vier honden en niet van die kleintjes.

Texel is langzamerhand meer een hondeneiland dan een vogeleiland. Volgens ons kan het wel wat minder en in elk geval zouden restaurants wat restrictiever kunnen zijn en gemeente evenzo. Elders is het altijd aangelijnd, tenzij.. maar op Texel is het loslopen, tenzij...

Als niet-hondenbezitter vraag ik me altijd af of de eigenaren denken hun hond er een plezier mee te doen om mee te gaan winkelen in het drukke Den Burg. Zou Fikkie niet liever thuis blijven?

Dit moest ons even van 't hart.

Paul van den Berg