Ronald klein Tank met de landrover van Gerrit de Haan bij de voormalige ingang van het Texels Museum.
Ronald klein Tank met de landrover van Gerrit de Haan bij de voormalige ingang van het Texels Museum. Foto: Jeroen van Hattum

Oude LaRo van Gerrit de Haan terug op Texel

Ronald klein Tank uit Amsterdam kon zijn oren bijna niet geloven. Stond hij bij een Land Roverbedrijf in Breukelen, bleek de handelaar daar de Land Rover van wijlen Gerrit de Haan in zijn collectie te hebben.

Het gaat om de Land Rover waarmee De Haan van 1968 tot 1982 werkzaamheden voor het Texels Museum (later Ecomare) verrichtte. Als kind kwam klein Tank geregeld bij het Texels Museum toen dat aan de Monnikenweg in De Dennen zat. Daar werd hij gegrepen door de combinatie van natuur en educatie: indrukken die een bepalende factor in zijn leven werden.

Die moet ik hebben, was één van de eerste gedachten in Breukelen, maar dat gebeurde niet meteen. De Land Rover werd gekocht door een ander, maar die had al snel in de gaten dat het voertuig eigenlijk naar klein Tank moest gaan. De wagen kwam opnieuw in de verkoop en deze keer was het raak: klein Tank haalde de 'LaRo' terug naar het eiland en is momenteel bezig om het voertuig terug te brengen in de staat zoals deze destijds op het eiland rond reed. En hij verzamelt verhalen en oude foto's om een publicatie over het voertuig en in het verlengde daarvan de opvang van zeehonden te schrijven.

De Land Rover werd in 1968 door garage Jan Rey nieuw aan De Haan geleverd. Het was de vervanger van een oude jeep uit de Tweede Wereldoorlog waarmee hij tot dan toe had gewerkt. Het was een echte werkauto. Er zat een lier voorop om op het strand spullen te slepen en op het dak zat een rek om materialen te vervoeren. Oude foto's die klein Tank onder meer uit het archief van Ecomare ontvangt, laten zien dat er hier en daar nog wel eens deuk in het plaatwerk zat, ook een teken dat er gewerkt werd met de auto. "Er zat een aanhanger achter waarop de bakken stonden om zeewater te halen voor de bassins die destijds nog in De Dennen waren", vertelt klein Tank. "Er zat ook een pomp in de wagen om het water uit zee te pompen, er werden aangespoelde zeehonden mee vervoerd en de wagen werd ook gebruikt om vis voor de zeehonden te gaan halen."

In 1982 belandde de Land Rover via de Lionsveiling bij Paul Kuip. Die had hem tot 1988 waarna de auto via Garage Dros aan de overkant geraakte. Naspeuringen van klein Tank leerde dat de wagen van 1993 tot 2013 in handen was van één eigenaar. Vervolgens belandde het voertuig in Breukelen. Klein Tank liep daar op een dag binnen, omdat hij ook met de restauratie van een oude ambulance uit de Koude Oorlog bezig is, het gesprek raakte op Texel, waarna de handelaar met het verhaal kwam dat hij de Land Rover van De Haan had.

Volgens klein Tank is het chassis van de wagen vervangen, maar is het plaatwerk nog origineel. Van binnen is de wagen ook zoveel mogelijk in oude stijl. De nieuwe eigenaar verwacht dat er de nodige verhalen over moeten zijn. "Ik reed er, toen ik hem net had, mee op de Hogeberg toen Wiebe Sijtsma, oud-medewerker van Ecomare, meteen naast me stopte. Die kon het bijna niet geloven dat hij de wagen weer zag en had ook nog een onderdeel van de pomp liggen."

De Land Rover is woensdag 26 juli te zien op de zomermarkt op de Groeneplaats in Den Burg. Klein Tank hoopt dan in contact te komen met Texelaars die verhalen, herinneringen of foto's hebben. Hij is ook te bereiken via TexelsMuseumLaRo@gmail.com. Onder de naam 'TexelsMuseumLaRo' is op Facebook een pagina over de Land Rover van De Haan te vinden.