De makers van deze Texelse Scholierenkrant op bezoek bij de redactie.
De makers van deze Texelse Scholierenkrant op bezoek bij de redactie. Foto: Gerard Timmerman

Interview: Inge van der Linden, teamleider onderbouw op OSG De Hogeberg

Interview met mevrouw Inge van der Linden

Wie is mevrouw Van der Linden?

Zij is de teamleider van de onderbouw aan OSG De Hogeberg.

Hoe is mevrouw Van der Linden hier op Texel gekomen?

Ze woonde eerst op Bonaire, dat is een eiland in de Caraïben. Zij had daar een school opgericht met het systeem dat lijkt op het systeem dat wij volgend jaar krijgen. Later is zij naar Nederland gekomen en kreeg werk op Texel als teamleider.

Hoe werkt het nieuwe ondersysteem op de OSG?

Leerlingen krijgen 30 minuten instructie van een docent, 5 x op een dag en ook hebben zij twee keer Hogeberguren (HBU). Dat zijn zelfwerkzaamheidsuren (in totaal 3 uur verdeeld over de dag). Tijdens de HBU kun je leren of je huiswerk maken. De docenten van wie je les hebt helpen je daarbij. Docenten kunnen je ook extra uitleg geven. En je bent aan het werk samen met andere leerlingen uit jouw jaar. Daarvoor maak je 's ochtends een planning met je coach en als je die af hebt mag je om 3 uur naar huis. Maar als je het niet af hebt, dan moet je tot 4 uur blijven.

Wat vinden wij er van?

Jesper vindt het een uitdaging. Omdat je op deze manier zelfstandigheid leert. Je leert goed plannen, maar je moet je ook af kunnen sluiten van afleiding, want doe je dat niet en ga je met je vrienden praten dan moet je als het tegenzit tot 4 uur op school blijven.

Matty vindt het nieuwe systeem niet zo geweldig. Zij wil heel graag het systeem wat wij nu dit jaar hebben. Dat zou zij graag willen omdat het voor haar goed werkt. Alleen de kwt-uren zouden anders kunnen (een kwt-uur is een uur waarop je jezelf bijvoorbeeld op het wiskundeplein in kunt plannen en dan ga je daar aan het werk met wiskunde. Daar is meestal een docent aanwezig die je kan helpen als je het moeilijk vindt). Kortom, Matty wil het zo houden.

Wij vinden het samen een hele uitdaging.

Door Jesper de Graaf en Matty Former van OSG De Hogeberg